Чакат ни едно 10-ина дни по-хладно време от нормалното. Ще бъде и много влажно. Дъждът обхвана цялата страна. Днес до сутринта в Самоков имаме 35 литра, в Банско - над 50, Пловдив - над 30 литра, като най-малко е валяло в Североизточна България. Причината за валежите и по-ниските температури е средиземноморски циклон.

Така започна днешната си прогноза проф. Георги Рачев в ефира на bTV.

Снегът трябваше да започне предната вечер, но го отлагаме за довечера. В планините обаче, навсякъде ще си трупа сняг, такъв хубав, какъвто ни трябваше януари месец. Наскоро и във Варна видяха първия сняг, все пак, а в момента там е 9-10 градуса, продължи с прогнозата той. И предупреди:

Днес привечер ще вали почти навсякъде в България. Във високите котловинни полета ще прехвърчи сняг, но няма да образува покривка. Сняг ще натрупа днес и утре. Опасно е по проходите. Не само на прохода Петрохан, но и на Витиня има вероятност. Вчера на Рожен валя нормален сняг Трябва много да се внимава там!

В София в сряда ще бъде най-студения ден. Опасни са минималните температури, особено когато спре да вали и се изясни. Изстиването ще доведе и на някои места до отрицателни температури. Има вероятност и да превали сняг, но без да образува трайна снежна покривка.

От сряда до петък са опасни минималните температури. Бояна, Драгалевци и Златните мостове – там ще е сняг.

Много хора смениха гумите, както и е нормално през тази част от годината, а те още се оказват важни - особено на проходите. Непрекъснато трябва да се следи прогнозата за времето.

В Пловдив ще е по-топло, дори за Цветница ще е по-хладно. Ще настъпи захлаждане и в цяла България. В петък ще бъде по-ясно, но първата част на април ще е по-дъждовна и хладна.

В Смолян валежите ще продължат. Температурите ще бъдат по-ниски от нормалното за тази част от годината. А на Цветница можем да очакваме мокро време.

Във Варна, освен морски бриз, днес и утре ще настъпи и този процес, които наблюдаваме в Западна България. Ще бъде хладно. Въздухът ще е по-студен, отколкото морската вода.

Под нормата е времето и във Велико Търново. Но поне не се наблюдава снеговалеж.

Но в Дряново и в Габрово може и да видят тези дни някоя друга снежинка.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/769868-izvesten-meteorolog-obavi-koga-da-chakame-snag-prez-april

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares