"Огромната част от твърдите избиратели на ГЕРБ и ПП са за това да се направи евро-атлантическа коалиция, за да се решат основните проблеми, които стоят пред държавата. Всички виждат, че безпътицата, в която сме, може да продължи още години и държавата да продължи да затъва. Тези разправии са престъпна безотговорност".

Това каза пред БНР Иван Сотиров, политически наблюдател и анализатор, бивш заместник-председател на СДС и бивш депутат.

И припомни, че още през юни миналата година е излязъл с призив - ПП, ДБ и ГЕРБ да формират мнозинство, като лидерите направят крачка назад и да се направи коалиция, която да реши основните приоритети на страната.

"ПП възникнаха с идеята да вкарат Бойко Борисов в затвора, да премахнат модела "ГЕРБ". Видя се, че това не работи. ПП и ДБ тръгнаха с 850 000 гласа на първите избори, на които ПП се появиха. След това загубиха над 100 000 гласа. Сега губят над 70 000 гласа. Не успяха да изчегъртат ГЕРБ, напротив. Това показва, че се провалиха в тези свои намерения. Това тяхно говорене, липсата на сериозни политически приоритети, персоналните фиксации - не работят".

Сотиров допълни, че най-ефикасният начин за борба с корупцията е държавата да ограничи своята намеса в бизнеса и в личния живот на хората:

"Корупцията се ражда там, където държавата преразпределя порциите. Да се слага орган, който да контролира главния прокурор, едва ли ще свърши работа, тъй като месеци след създаването на такъв орган ще започне дебат за създаването на контролен на контролния орган. Реформа в прокуратурата и в съдебната власт може да тръгне, ако се пристъпи към децентрализация на прокуратурата. Правомощията на главния прокурор могат да се ограничат със Закона за съдебната власт, като се децентрализира прокуратурата. Всички партии през последните 30 години са бягали от това, защото голямата битка е била кой ще назначи главен прокурор, кой ще контролира главния прокурор, за да не може той да повдига обвинения срещу политици от управляващото мнозинство и да бъде използван като бухалка срещу опозицията".

По думите му в България има системен проблем - в рамките на две-три седмици един закон може да се смени, но за сериозна реформа е необходим сериозен дебат, трябва да има ясна коалиция.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/769711-ivan-sotirov-nai-efikasniat-nachin-za-borba-s-korupciata-e-darjavata-da-ogranichi-namesa-si-v-biznesa

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares