Експерти коментираха в студиото на „Здравей, България” какво ще се случи след изборите и ще излезем ли от политическата криза.

„Нямахме предизборна кампания и затова имахме ниска избирателна активност. Очевидно лидерите, с изключение, на Бойко Борисов не успяха да се пласират в общественото съзнание, така че да изглеждат като очевидна алтернатива или поне като хора, достойни да преведат България в кризата.

Може да стане или нищо, или правителство тип Димитър Попов. Тогава двата основни антипода се събраха и направиха едно коалиционно правителство”, обясни Мирослав Севлиевски, бивш министър на енергетиката.

„Съгласен съм, че нямаше кампания. Очевидно всички започват да говорят за компромис. Партиите омекнаха и част от червените линии паднаха. Проблемът е, че едните твърдят „Вие ни крадете, ще спрем това”. Междувременно другите казват „Не, вие ни крадете и ще спрем този процес”. Има сигнали до ДАНС за източване на българската енергийна система през офшорки. Те са пуснати от ГЕРБ срещу ПП. Как ще се намери компромис по този въпрос? Имаме сигнали и от ПП за източване на милиарди при инфраструктурните проекти. Ако няма компромиси, отиваме на нови избори”, смята икономистът Михаил Кръстев.

„Има един виц, който завършва с „И стана тя, каквато стана”. Това е ситуацията в момента. Това, което стана, става в цяла Европа. Не сме прецедент. Излизането от кризата ще е трудно. Въпросът е дали парламентът ще постигне някакъв формат, чрез който да се взимат решения”, смята политологът Румяна Коларова.

По думите ѝ наблюдаваме срив на „Продължаваме Промяната” и стабилност на „Демократична България”.

„Ако ИТН влезе в парламента, ще запише безпрецедентна ситуация, при която изпаднала партия, после се връща индивидуално, а не в коалиция”, коментира Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи.

„Досега било, каквото било. Отсега нататък пак същото. На този етап 6 от 49 влизат”, коментира лаконично Емил Димитров, бивш министър на околната среда и водите.

„Избирателите на ДБ и ПП преживяха партньорство. Те избягват термина коалиция, но това си беше коалиционна подкрепа с БСП. Не виждам проблем да преживеят една форма на съвестно управление с първия или втория, ако бъдат изпълнени няколко техни условия, едно от които е Борисов да не е премиер. Той още в началото заяви, че няма да бъде министър-председател, ако ГИРБ спечели”, коментира журналистът Асен Генов.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/769543-keremedchiev-ako-itn-vleze-v-parlamenta-shte-zapishe-bezprecedentna-situacia

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares