Към 14:00 часа на 1 април 2023 г. са регистрирани 5400 извършени теста на устройства за видеонаблюдение и видеозаснемане на изборите, съобщиха от пресцентъра на Министерството на електронното управление (МЕУ). Тестовете са реализирани от председателите на Секционните избирателни комисии (СИК), според предварително посочените указания.

Всички тестове до момента са преминали успешно, като има само няколко единични бройки на подменени мобилни устройства.

До края на деня се очаква да се реализира тест на процеса по видеонаблюдение и видеозаснемане във всяка СИК, уточняват от министерството. В случай, че бъде установен дефект на мобилните устройства, председателят на съответната СИК следва да информира незабавно съответната общинска администрация, която съвместно с представител на „Информационно обслужване“ АД по места, да замени дефектното устройство.

В деня на изборите - 02 април 2023 г. към МЕУ ще функционира Контактен център за съдействие по време на видеонаблюдението и видеознаснемането на обработването на бюлетините след края на изборния ден. Центърът ще бъде в готовност да отговаря на въпроси на председателите на СИК, след приключване на изборния ден, до края на обработването на бюлетините в цялата страна.

Видеонаблюдението на процеса на броене на бюлетините и обработването на изборните протоколи след края на изборния ден в неделя – 2 април, ще е достъпно на интернет адрес: https://evideo.bg/.

На 23 март бе представена и демоверсията на интернет платформата, чрез която ще може да се наблюдава целия процес, и на която ще бъдат качени записите от видеозаснемането.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/769193-5400-uspeshni-testa-na-ustroistvata-za-videonabludenie-i-videozasnemane

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares