Жена е загинала при злополука в ТЕЦ "Брикел"

Жена на около 50 години е загинала при инцидент в ТЕЦ "Брикел". Това потвърди за БТА окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

Лидерът на опозицията в Северна Македония "омекна" за промените в конституцията

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че е готов "още утре" да подкрепи процедурата за промяна на конституцията на страната, ако формулировката на тези промени е по примера на конституцията на Хърватия и Република Северна Македония бъде „държава на един народ и неговите малцинства”, уточни БТА.

5400 успешни теста на устройствата за видеонаблюдение и видеозаснемане

Към 14:00 часа на 1 април 2023 г. са регистрирани 5400 извършени теста на устройства за видеонаблюдение и видеозаснемане на изборите, съобщиха от пресцентъра на Министерството на електронното управление (МЕУ). Тестовете са реализирани от председателите на Секционните избирателни комисии (СИК), според предварително посочените указания.

Съби Събев: С използването на ядрено оръжие войната преминава в друга рамка

"С използването на ядрено оръжие войната преминава в друга рамка. Руската федерация разполага с около 2000 тактически ядрени средства. САЩ – с около 200 000, част от които са разположени в Европа в рамките на НАТО. НАТО е ядрен съюз. Разполагането на руския ядрени оръжия в Беларус е повече акт на ядрено сплашване, който се ползва от Русия”. Това заяви генерал Съби Събев – първият военен представител на България в НАТО по NOVA.

Любомир Кючуков: Кремъл признава Украйна, но това, което е останало след руската окупация

"Вървим към ескалация. Това е ясно очертана тенденция в конфликта. Би било изненада, ако има изненадани от обявеното решение за разполагане на руски тактически оръжия в Беларус. Това е поредната червена линия, която се пресича. Червени линии, които вече преминаваме по няколко наведнъж. Малко преди това Обединеното кралство обяви, че ще доставя снаряди с обеднен уран в Украйна."

Костанца Рангелова: И след 2035 г. ще караме автомобили на бензин или дизел

"Всички, които имат автомобил с вътрешно горене, могат да продължат да го карат до когато поискат. Също така продажбата на автомобили втора ръка няма да бъде засегната по никакъв начин след 2035 г.".

ГДБОП иззе компютър и телефон от тийнейджъра с "бомбите"

17-годишен ученик от София е изпратил част от електронните съобщения със заплахи за поставени бомби в училища в цялата страна. Той е арестуван от ГДБОП, научи БНР.

Ивайло Калфин: Трябва да намерим мястото на българския ВПК

България трябва да намери своето място на производител на отбранителна техника в общата европейска политика, заяви в интервю за БНР бившият външен министър Ивайло Калфин. По думите му разходите за отбрана в Европейския съюз ще растат и политиките ще стават все по-координирани, както между страните-членки на Съюза, така и със стандартите на НАТО.

ЦИК препоръча: Първо да се броят хартиените бюлетини

Членовете на комисии да започнат първо с броенето на хартиените бюлетини и едва тогава да продължат с тези от машините. Такава препоръка направи говорителят на ЦИК Росица Матева. Причината за това било, че при вотът на хартия е възможно да има недействителни гласове, за разлика от бележката, която излиза от машините.

Ще проверяват хора с обемисти багажи пред секциите

В утрешния изборен ден МВР ще проверява гласоподавателите с обемисти багажи на входовете на сградите, в които са разположени изборните секции. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" заместник-главният секретар на МВР - главен комисар Станимир Станев. "Нашият контрол ще бъде върху багажите на хора, дошли да упражнят правото си на глас. Разбира се, ще проверяваме дискретно, извън сградите за гласуване, на входа. Ще се проверяват нетипични, обемисти багажи, които представляват интерес. При съмнителен багаж, ще бъдат използвани технически средства. Нашата молба към българските граждани е да отиват към секциите с нормален багаж, а не с нещо, което да прави впечатление и да е извънредно голямо", посочи той.

3 април ще е неучебен за училищата с изборни секции

Денят след парламентарните избори – 3 април (понеделник) 2023 г.,ще бъде неучебен за всички ученици в училищата, в които има разкрити изборни секции, предаде dariknews.bg. На 2 април, неделя, ще се проведат предсрочни парламентарни избори. Това ще са петите избори за Народно събрание в рамките на 2 години. Последните редовни избори бяха през април 2021 г.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/769222-vajnite-novini-vav-fakti-na-01-04-2023

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares