На 4 април в България ще пристигне изпълнителният директор за новите мощности на френската енергийна компания EDF за разговори относно проекта за довършване на АЕЦ "Белене", обяви служебният зам.-министър на енергетиката Еленко Божков по време на конференция, организирана от националния комитет на България в Световния енергиен съвет.

Това съобщи investor.bg.

По-късно през април и експерти от френската компания ще анализират строителната площадка, съхранението на ядреното оборудване, закупено от "Росатом", и каква част от него може да бъде използвана. Плановете на правителството предвиждат в крайна сметка до 2035 г. да бъдат построени два блока на площадката в Белене с по 1000 мегавата мощност.

Френската компания беше поканена за участие като стратегически партньор за изграждане на централата, но така и не подаде оферта за участие в процедурата още през 2007 г. Сега, според Еленко Божков, EDF ще анализира отново проекта и ще прецени дали да участва в него, както като строител и доставчик на технология, така и за осигуряване на финансирането.

Преди седмици стана ясно, че интерес към оборудването за АЕЦ "Белене" има и украинската "Енергоатом". Украински източници твърдят, че то може да бъде използвано за довършване на трети блок в Хмелницката АЕЦ. "Енергоатом" е операторът на всички ядрени централи в Украйна. В страната работят 15 реактора, макар че шест от тях, в Запорожката АЕЦ, са под окупацията на руските войски.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/767816-frenska-kompania-proavila-interes-kam-vtorata-ni-aec-prez-2007-g-idva-na-ogled-na-oborudvaneto-za-belene

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares