Министерство на транспорта обяви процедура за оперативен лизинг на два хеликоптера с цялото медицинско оборудване към тях и обучени и лицензирани пилоти. Транспортният министър Христо Алексиев даде брифинг в Министерския съвет.

Крайният срок за участие в процедурата изтича през май. Очаква се от средата на годината у нас да заработи системата за медицинска помощ по въздуха, каза Алексиев, цитиран от БНТ.

Решението за наем на хеликоптери е временно докато страната ни се сдобие със свои летателни средства. Първият български медицински хеликоптер се очаква да пристигне у нас през декември.

Поръчката за наем на медицински хеликоптери е за две години с опция да бъдат удължени с още 1.

Служебният вицепремиер Христо Алексиев съобщи още, че сайтът, който показва цените на хранителните продукти вече е готов и ще бъде представен в петък. По думите му хранителните вериги са се съгласили да публикуват данни в информационния портал.

"Това ще бъде доброволна инициатива - който иска, ще може да публикува своите цени", посочи той.

Ако търговец е подал подвеждаща информация за цените в информационния портал, обаче, са предвидени санкции.

На днешното си заседание Министерски съвет прие План за оздравяване и дигитализация на "Български пощи". Той предвижда държавна помощ от 50 млн. лв., за която е пусната нотификация в Брюксел.

Работи се и по план за преструктурирането на задълженията на "Български пощи" съвместно с Българска банка за развитие.

Поставените цели са "Български пощи" да постигнат дял от 15% от пазара на куриерските услуги, както и да излязат на финансовия пазар.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/766044-transportnoto-ministerstvo-obavi-procedurata-za-naem-na-2-vazdushni-lineiki

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares