Борбата срещу Паметника на Съветската армия е зестрата за един брак между две партии, които не могат да намерят около какво друго да се съберат. Това заяви пред БНР политологът Тончо Краевски.

„Когато започнем да се обединяваме по този начин и да търсим политически консенсус около обща жертва, следващите жертви ще бъдат други паметници.

Вървим към културен терор. Ще се заговори за Паметника на Царя Освободител, за Руската църква и Докторския паметник. Не става въпрос за комунизъм, а за международна конюнктура във връзка с Русия. Въпросът е докъде ще се стигне“.

Темата за Паметника на съветската армия стана централна заради огромното безплодие и безидейност на кандидатите, участващи в предизборната кампания, обясни още той.

„През целия демократичен период у нас има склонност към рециклиране на миналото. Очевидно липсват големи идеи за бъдещото, които да мобилизират масите от хора. Затова ги мобилизират чрез разделяне и противопоставяне по теми от историята, които са болезнени“.

Вчера цял ден по всички медии се говореше за решението на Столичния общински съвет, за което няма никаква компетентност да бъде взето, посочи той.

„Самите общински съветници се държат така, сякаш са от някакъв якобински клуб, който иска да вземе властта в държавата. Министър-председателят едва ли не трябваше да се свие и да каже: „Оставете го за след изборите“, вместо да заяви на председателя на Общинския съвет, че престъпва правомощията си, не познава закона и се държи недостойно“.

По време на предизборната кампания много свенливо се говори за сериозните проблеми на хората, като високата инфлация, каза още политологът.

Не трябва да живеем с идеята, че купуването на гласове е някакъв вид престъпна дейност, която може да бъде обуздана, заяви Краевски.

„Не можем да сe справим с проблема, като просто го криминализираме“.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/762880-politolog

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares