„Още при влизането на България в Европейския съюз сме поели ангажимент с договор, че ще приемем еврото. По-късно обаче, не сега.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на Нова телевизия и допълни, че който и да се ангажира с конкретна дата, няма да бъде обективен, а ще става въпрос за предизборна агитация.

По думите на Нинова в момента нашата инфлация е твърде висока. „Дефицит от 3% означава рязко рязане на разходи, особено на социални. Затова смятаме, че сега не трябва да влизаме в Еврозоната“, обясни тя.

Лидерът на социалистите видя риск и за хората: „Виждате, че няма достатъчно информация. Има страхове в обществото от повишаване на цените. А при тези цени в момента, да допуснем още една вълна на увеличаване, е просто абсурд. Ще си убием народа“, категорична е тя.

Според Нинова не е нужно винаги някой отвън да ни казва какво да правим. „Ние сме достатъчно разумни да правим политика, която е финансово дисциплинирана, но в същото време и социална политика в момент, в който народът има нужда от подкрепа“, смята тя.

„Необходима е много силна обществена кампания, но професионална – не политическа, не заигравка със страховете на хората. Да се обявят и плюсовете, и минусите“, каза още председателят на БСП.

В предаването “Събуди се“ Нинова даде пример със страната, която най-скоро прие еврото – Хърватска: „Там с приемането на еврото имаше първоначален период, в който скочиха цените и правителството обмисляше да наложи таван на цените на определени стоки, за да озапти този процес. Тоест влизането в Еврозоната невинаги е леко и плавно – има сътресения в икономиките и най-вече в доходите на хората. Нас това най-много ни интересува“, заключи Корнелия Нинова.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/762904-kornelia-ninova-sega-ne-e-momentat-za-vlizane-v-evrozonata-ima-risk-i-strah-v-obshtestvoto

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares