Стотици русенци се събраха на Хиподрума в Русе на днешния Тодоровден. Празникът, отбелязващ предела между зимата и пролетта и още известен като Конски Великден, стана повод клубовете в града да отворят широко вратите си за зрители.

Председателят на „Кентавър“ – Русе Илиян Искъров представи жребците от клуба и състезателите, които се грижат и тренират с тях.

Публиката се запозна с основните етапи, през които преминава обучението в езда, като бяха изпълнени и впечатляващи скокове над препятствия.

Специална програма бе подготвена и от ЕК „Силвена спорт“. Красимир Искъров демонстрира майсторско водене на кон, а движенията на животното напомниха своеобразен танц под звуците на „Болеро“.

От двата клуба бе организирана игра за публиката, а след атракциите на пясъчния плац посетителите имаха възможност да наградят конете с лакомства, да си направят снимки и да се качат на тях.

„Днес е прекрасен празник и повод да почетем тези прекрасни животни – конете, приятели на човека от хилядолетия. Общуването с тях е омиротворяващо - те излъчват спокойствие, достолепие и изящество. Надявам се след тази програма все повече семейства и деца да припознаят ездата като алтернатива на забавленията пред екрана", обърна се към организаторите и гостите зам.-кметът Магдалина Илиева.

Съботният ден от първата седмица на Великия пост е в памет на Св. великомъченик Теодор Тирон. Според вярванията на този ден Свети Тодор препуска със своя кон по полята, за да провери растат ли посевите. Той забива копието си в земята, съблича своите 9 кожуха и отива при Бог, за да изпроси пролетта. В народния календар това е Денят на коневъдството и конния спорт. Празникът е известен още като Тодорова събота, Конски Великден, Тудорица.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/760641-konno-shou-v-ruse-po-povod-todorovden-snimki

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares