С традиционни демонстрации и състезания конната полиция към Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), Народно читалище "Георги Бенковски" и жителите на кв. "Бенковски" в София отбелязаха Тодоровден и празника на коня.

Служителите на Група „Конна полиция” към ОСПС – СДВР бяха посрещнати на площада в квартала с питка и жито за берекет.

Деца от читалище "Георги Бенковски" изпяха народната песен "Свети Тодор коня кове" и им раздадоха колаци и мартеници. Отец Георги Янев от храм " Свети Николай Мирликийски Чудотворец" отслужи водосвет за здраве.

Тодоровден се отбелязва винаги в първата събота на Великденския пост. Празникът е известен още и като Конски Великден.

На Тодоровден, първият пролетен празник, ергените тръгват от къща на къща, домакините ги даряват с колаци, а конете - с овес. Това е една традиция, която читалището е възобновило заедно с ескадрона на МВР повече от 45 години, разказа Цветанка Тонева, секретар на читалище "Георги Бенковски-1911".

След ритуала на площада празникът продължи на стадиона в кв. "Бенковски" с традиционна кушия. Конните полицаи направиха демонстрации на езда под музикален съпровод - карусел, полицейски действия при безредици на масови събития и движение със сабя. След това премериха сили в прескачане на препятствия по двойки. За най-добре представилите се са предвидени награди.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/760657-stolichnata-konna-policia-otbelaza-todorovden-v-kv-benkovski

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares