Цените растат, потреблението се свива. Инфлацията нараства, но в България тя е привнесена отвън. Това заяви Симеон Дянков в ефира на bTV. Той бе категоричен, че спекула в цените у нас има.

ДДС трябва да се върне на 20%, за да нямат фирмите свръхпечалби и да влизат повече пари в бюджета, смята още Дянков.

Според него по-реалната прогноза за влизане на България в Еврозоната е 2025 г. Дянков не вярва и на прогнозите за едноцифрена инфлация, каквато е целта на служебното правителство. Той обясни, че в България 2/3 от инфлацията се дължи на външни фактори и 1/3 на грешките на предишното редовно правителство. "Веднъж като се вдигне цената, трудно си свалят търговците и производителите цената на продуктите. В момента, в който се качват цените, тя няма да спадне и това виждаме в момента в България", отбеляза Дянков, цитиран от novini.bg

Според него много трудно може да повлияе държавата чрез натиск на пазара. Най-лесният начин да паднат цените е през бюджета. "В следващия бюджет, когато бъде внесен от служебния финансов министър, трябва ДДС-то да се качи на 20%, за да не се дава възможност за свръхпечалби на бизнесите", настоя Дянков.

"Спирането на субсидиите за търговските вериги и за бизнеса, цените на стоките ще спаднат", добави той. Симеон Дянков е на мнение, че в България няма достатъчно конкуренция на пазара. „Със сигурност в България има спекула, защото няма начин цените да бъдат такива“, каза още той.

„Съмнявам се, че ще имаме редовно правителство след предсрочните парламентарни избори на 2 април, защото големите партии гледат към местните избори в края на есета“, прогнозира бившият вицепремиер и финансов министър.

Той смята, че ако има някаква надежда за съставяне на правителство, то ще е около партии, които искат влизане на България в Шенген и Еврозоната. "Демократична България" е единственият политически играч, който се фокусира върху тази тема, посочи Дянков.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/758358-dankov-dds-trabva-da-se-varne-na-20-za-da-namat-firmite-svrahpechalbi-i-da-vlizat-poveche-pari-v-budjeta

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares