Това е протестен акт, не е вандализъм”. Така писателят Александър Шпатов коментира двете счупени плочи на паметника на съветската армия. Те бяха разбити в четвъртък, а по случая е задържан 61-годишен мъж.

„Много хора се възмущават от това, че една плоча е счупена. Има много решения на българския съд, има решения на съда в Страсбург, че подобни действия са израз на публична позиция, осъждаща тоталитарния режим”, каза Шпатов пред Нова телевизия.

А тези действия срещу този паметник, според него, са „дълбоко родолюбива позиция”. „Всяко деяние трябва да се преценява според неговата обществена опасност. В случая, когато имаме закон, обявяващ комунистическия режим за престъпен, когато този акт е направен във връзка с годишнината от войната, тук не можем да говорим за обществена опасност”, каза Шпатов.

„Ако отворите кадастралната карта на София, няма да видите, че тук има паметник. Няма издаден акт за държавна или общинска собственост на този паметник. Той не съществува в правния мир. Никакви стъпки не са предприети да се реши този въпрос, който ще продължава да ни разделя. Ако не дойде един кран да го вдигне, тези актове ще продължават. Това от своя страна ще руши отношенията ни с Русия”, каза Шпатов.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/758353-aleksandar-shpatov-schupenata-plocha-na-pametnika-na-savetskata-armia-e-protesten-akt

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares