"Гласоподавателите много добре виждат нещата. Проблемът е, че политиците като че ли продължават да не ги виждат и се въртим в омагьосан кръг." Това каза в интервю за БНР Любомир Стефанов, политолог и преподавател в Нов български университет.

"Българските партии продължават да делят една разделена нива, която е със синори, от 30 години насам.

Въпросът е, че тази армия на негласуващите стана мнозинство в България. Това не са аполитични хора. Те искат политиците да си вършат работата, да не бъдат сервитьори на скандали, а хора, които си вършат работата."

"Очакваме да разберем старата максима дали 1+1 прави 2 в българския парламент, или 1 и половина, или минус 1. Този път от ПП и ДБ са разчели, че 1+1 ще направи поне 2 и половина. Сега трябва да я обяснят и се надявам да не я возят през цялото време на тази изтъркана шейна "Магнитски", през цялата кампания", заяви Стефанов.

"Новата коалиция има шанс, ако успее да си изглади старозаветните проблеми - когато замирише на победа, да се изпотрепят за реденето на листите. Това може да се превърне в братоубийствено клане, което да им попречи да спечелят избори, които са нарисувани и да ги загубят много цветно."

"Дали ПП и ДБ могат да спечелят София, не знам. Могат да я загубят обаче със сигурност", отбеляза в анализа си той.

Относно процесите в левицата политологът посочи, че "лявото в България не успя да се напълни със съдържание", "сиротееше дълго време и виждаме там да се намества ПП", а БСП не е успяла да излезе от образа си на "аграрно-консервативна провинциална партия" от началото на прехода. По времето на Станишев, когато партията губеше избори, печелеше почти 1 милион гласа, напомни Стефанов.

НДСВ са екзотична опция, разчитаща на носталгия, която обаче едва ли ще сработи, каза още политологът.

"ИТН очевидно правят много лаишки опит да влязат в парламента", с възможността да стартират референдум, коментира Стефанов. По думите му, "ако е имало някакъв ореол, някаква енигма зад явлението Станислав Трифонов, вече я няма".

Запитан какви са шансовете на новия проект на Ива Митева и Любомир Каримански – "Заедно", Стефанов отговори:

"Експертите нямат харизма. Гражданите обичат лидери, които да следват. Тези двамата не успяха да се утвърдят и да оставят следа."

Партия "Български възход" е започнала "да импонира устойчиво на българските гласоподаватели" заради готовността на Янев да си сътрудничи с всеки, който предлага работещи решения, а предполагаема коалиция с ВМРО "ще изкристализира патриотичните нотки, които липсваха до този момент на "Български възход", изтъкна Любомир Стефанов.

"Възраждане" е стигнала тавана на електоралната си подкрепа, изрази мнение политологът.

"Една изненадваща обаче електорална активност – над 55%, кой знае къде може да прелее. Може да бъде и "Възраждане".

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/756024-politolog-ndsv-sa-ekzotichna-opcia-razchitashta-na-nostalgia-koato-obache-edva-li-shte-sraboti

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares