С новите санкции по закона "Магнитски" САЩ не ни казват нищо ново за липсата на прозрачност по отношение на обществени поръчки и доставки за АЕЦ "Козлодуй". Включването на Великобритания към санкционните действия показват, че не са били оправдани очакванията от българските власти след първия списък на санкционирани.

Това коментира ген. Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба пред телевизи "Блумбърг".

"Една от целите на санкционния списък и обявяването на санкциите е насърчаване на енергийната диверсификация от страна на България и приближаването ѝ към европейските ценности. С други думи, оценката е, че нито сме се диверсифицирали достатъчно, нито сме прегърнали европейските ценности достатъчно, и имаме нужда от подобни действия".

Корупцията води до множество и на пръв поглед неочаквани последици като пренебрегването на държавния и стратегически интерес на България, добави Гяуров.

"Не е непременно да си русофил, за да играеш в полза на руския интерес, достатъчно е да си любител на валутни авоари и корумпиран".

Сред новите санкционирани са бившият министър на енергетиката в правителствата на БСП Румен Овчаров и бившите директори на АЕЦ "Козлодуй" Александър Христов Николов и Иван Генов.

При посещението си в София посланик Джеймс О'Брайън, ръководител на Службата за координация на санкциите в Държавния департамент на САЩ, ясно заяви, че САЩ очакват реални мерки за борба с корупцията и съдебна реформа от следващия парламент, напомни Гяуров и добави, че неприлагането на законите в България много често е не защото няма желание, а заради наличието на "калинки", които не знаят как да ги прилагат и не могат.

"Естествено, много често контролните органи просто не действат, защото целят да услужат; конкретни проверки се вършат не за да се постигне ефективност и положителен резултат, а за да се отчете дейност. Виждал съм случаи да бъде дадена индулгенция на проверяваното лице и то повече да не бъде проверявано по темата".

Липсата на обществено достъпни подробности по договорите на "Булгаргаз" с "Газпром" затруднява изграждането на ясна картина за събитията около прекъсването на руските доставки на газ за България, а и обилното приказване по темата едва ли е в полза на България, каза Гяуров.

"Служебният министър на енергетиката Росен Христов твърде много приказва, което не е подобаващо на човек, отговорен за бъдещето на тези отношения и на евентуалната опция те да завършат с арбитраж. При арбитраж практиката е да се ползват изявления на официалните лица на съответната държава и когато някой постоянно говори срещу интересите на държавата, неговите думи ще бъдат употребени. Волно или не, този човек работи срещу интереса на България... Не ми се иска да си мисля, че е толкова глупав, но бих намерил връзка със санкционния списък и посещението на посланик Джеймс О'Брайън, който отговаря за санкциите на САЩ".

В коментар са влошените отношения между София и Скопие, Гяуров каза, че не може да се изключват външни влияния и напомни за изказванията на президента на Русия Владимир Путин за кирилицата. Възможно е и в България да има елементи, които са стимулирани да пречат на отношенията между двете държави, добави той.

Кремъл разчита на натрупването на умора в европейските общества от войната и е очаквано все повече да се чуват гласове срещу помощта за Украйна, които европейските политици може да вземат предвид бъдещи избори. Евроатлантическото единство няма да се разбие, но отделните партньори имат различно виждане за развоя на ситуацията.

"Не виждам мирно и дипломатическо приключване на войната в обозримо бъдеще, най-малко до края на 2024 г. И двете страни не желаят да седнат на масата за преговори - те ще пожелаят да направят това, когато се убедят, че нищо повече не е възможно да бъде постигнато с военни средства. От тази гледна точка възлиза големият въпрос за САЩ и ЕС дали не дават напразни обещания на украинската страна".

България "категорично" не може да бъде отклонена от евроеинтеграцията, а подписки като искането за референдум за еврото са "изборен трик", правени от хора, които сами не вярват в тях, каза Гяуров.

"Проблемът е какъв партньор е България - чрез такъв тип говорене срещу европейската и атлантическата идея затвърждаваме разбирането у нашите партньори, че ние сме хлабав и ненадежден партньор".

 

 

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/755706-dimo-gaurov-s-mnogo-govorene-za-arbitraj-rosen-hristov-volno-ili-nevolno-raboti-sreshtu-interesite-ni

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares