Първата група полярници - логистиците, бяха свалени успешно бряг на остров Ливингстън в Антарктида, след което започна разтоварна дейност на част от материалите за българската база "Св. Климент Охридски".

Това посочва БТА.

Разтоварването става чрез крана на кораба "Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421), както и с лодки "Зодиак".

Помощ оказва и група испански полярници от съседната база "Хуан Карлос Първи". Очаква се операцията да продължи и през нощта.

Българският научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) пусна котва на антарктическия остров Ливингстън в 18:44 ч. местно време (23:44 ч. българско време). Плавателният съд акостира по график и при добри атмосферни условия.

"Радвам се, че преходът мина успешно, времето беше благосклонно към нас и съм изключително благодарен на морските стихии в тази посока. Когато се подхожда към океана и към морето с уважение, винаги резултатът е налице. Винаги добро планиране, винаги с предпазливи стъпки и неподдаване на някакви външни влияния и фактори, вяра в себе си, в собствената воля, волята на екипажа и в характера и способностите на прекрасния ни екипаж".

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/755324-parvata-grupa-polarnici-stapi-na-brega-na-ostrov-livingstan

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares