Тръгва дълго чакано знаково дело у нас. Това срещу банкера Цветан Василев. Във вторник, 14 февруари, в Софийски градски съд ще се гледа делото срещу банкера Цветан Василев и огранизирана престъпна група. Делото е насрочено за 10 часа на ул. "Черковна" № 90, съобщават от агенция "Фокус".

През 2017 година ексбанкерът беше обвинен за общо 146 престъпления, основното от които е, че е създал и ръководил организирана престъпна група, отговорна за присвояване на милиарди левове от касата на КТБ, известно като "касова липса", става ясно от обвинителния акт на прокуратурата. По предварителна информация той е дълъг около 15 000 страници.

Според прокуратурата общата щета от аферата "КТБ" възлиза на 2.5 млрд. лева, които са присвоени от престъпната група на укриващия се в Сърбия Цветан Василев. Извън схемите за кредитиране на дружества, свързани с Василев, според разследващите, има между 1 млрд. и 1.5 млрд. лева, които "са раздадени в пликчета, торбички и чувалчета" под формата на корупция. В самото резюме на прокуратурата се обобщава, че цялата "обществена вреда" от източването на КТБ е в размер на 3.9 млрд. лв. и то като се приспадне това, което се очаква да бъде събрано. На 10.08.2022 година Цветан Василев сподели в собствения си сайт, че Комисията за контрол на досиетата към Централата на Интерпол го е уведомила, че отменя червената бюлетина, издадена срещу него от българската прокуратура през 2014 г. Комисията за контрол на досиетата е установила, писа Василев, че тази бюлетина нарушава Всеобщата декларация за правата на човека, както и Конституцията и Правилника на организацията.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/755356-tragva-deloto-sreshtu-cvetan-vasilev

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares