Институциите на Република Северна Македония, трябва да докажат с резултати, че наистина се стремят съм европейска интеграция. Това заяви президентът Румен Радев на среща преди дни в Брюксел с президента на Френската Република Емануел Макрон. „Поредната анти българска кампания в РСМ, довела до редица престъпления от омраза – палеж и стрелба срещу български културни клубове, както и насилие над македонски българи, будят въпрос за ролята и отговорността на институциите в страната, подчерта президентът Радев.

Какво да очакваме в отношенията между двете страни. Пред ФАКТИ говори Борис Ячев, лидер на партия Консервативна България. - Г-н Ячев, вътрешният министър на Северна Македония Оливер Спасовски се похвали, че награждава с 10 % от заплатата всички полицаи, осигурили ,,достойно отбелязване на 151 г. от рождението на Гоце Делчев". Отбеляза ли се това честване достойно? Достойно - не. Тук е въпросът какво Оливер Спасовски и политическият елит в Северна Македония разбират под „достойно честване“. В Договора за добросъседство има поет ангажимент за личности, които са част от българската история, да бъдат чествани заедно със северномакедонската държава. Но не видяхме подобно съвместно честване. То бе отказано в последният момент без никакви мотиви. „Достойно“ ли бе отношението към официалната делегация на България, която бе представлявана от вицепремиер, министър, посланик, които бяха държани повече от 4-5 часа в неведение и в пълна изолация, без обществено внимание, без яснота дали изобщо ще имат възможност да поднесат цветя на гроба на Гоце Делчев. Ако това е „достойно честване“, значи имаме различни разбирания със съседите си. Ако под „достойно честване“ имат предвид създаването на „черен забранителен списък“, в който влизат имената на български политици и общественици, които да не бъдат допускани на територията на Република Северна Македония - това ли е „достойно честване“? Срамен факт е задържането на близо 500 български граждани, които бяха принудени да чакат 6-7 часа на граничния пункт между България и Северна Македония. Впоследствие трима от тях бяха арестувани, бити и осъдени по бързата процедура. Е… Какво е това? Аз вече споменах - колкото иронично, но толкова и с горчивина, че явно вече в Северна Македония дават бонуси „бий българина“. Защото не мога да си обясня по друг начин, че се поощряват финансово хора, които са предприели недопустими действия и агресия спрямо български граждани. Все по-често ставаме свидетели на това, че македонски политици използват езика на омразата, за да се издигат, да направят политическа кариера.

- Обяснението от македонска страна за инцидентите по границата и забавянето бе, че това е свързано с липсата на електричество… - Нелепо обяснение. Нелепа бе и реакцията на вътрешния министър Иван Демерджиев, че ще им подари генератори, за да няма подобни инциденти. Вижте, не става въпрос за конкретния инцидент. Въпросът е в това, че българофобството става официална политика на всеки, който е на власт в Република Северна Македония. И ще ви дам един пример с президента Стево Пендаровски. През 2019 година Пендаровски бе избран за държавен глава с пълната подкрепа на етническите албанци в РСМ. Четирите най-големи албански партии застанаха зад него и на втори тур той победи убедително. Тогава лидерите на тези албански партии излязоха и завиха, че благодарение на албанската подкрепа Пендаровски е президент. На тези избори присъствах като наблюдател от мисията на ОССЕ, като народен представител в 44-то Народно събрание. Бях разпределен в албанските махали в Скопие, за да наблюдавам изборния процес. И там не видях нищо по-различно от изборите, които се провеждат в нашите „Шекер махала“ и „Столипиново“, например. Музика, трапези, раздаване на бонуси и поощрения, изцяло контролиран вот в полза на Пендаровски. Но интересното е, че тогава Пендаровски получи много силна подкрепа от страна хората с българско самосъзнание в Република Северна Македония. Защо? Защото Пендаровски по време на кампанията открито се застъпваше за добросъседски отношения с България. Първите му думи, след като го избраха за президент, бяха, че той застава зад всяка една буква от Договора за добросъседство с България. Две години по-късно в Рим, когато Пендаровски заедно с президента Радев поднесоха венци на гроба на Свети Кирил Философ, той отново повтори, че той е избран с подкрепата на българите в Северна Македония и подкрепи открито Договора за добросъседство. А какво виждаме сега? Пендаровски стана един от най-яростните българомразци. Първо той беше инициатор за създаването на т.н. „черен списък“ в Съвета за сигурност в Северна Македония. Преди дни нагло заяви, че ако има и един българин, върнат от границата, да му се обади. Аз се надявам сега външният министър Милков да си спази обещанието, да събере цялата информация от агресията на границата и да я прати директно на Пендаровски.

- Защо сега Стево Пендаровски обърна така „палачинката“? - Защото само след една година има отново избори, а на президента му свършва мандатът. Той вече е в кампания, почва да търси подкрепа, за да се хареса на избирателите в РСМ. Затова Пендаровски открито заговори с езика на омразата, защото това печели популярност, това печели подкрепа в Република Северна Македония. Искам да кажа ясно, че българомразенето там е печеливш политически ход. Ето колко е болно част от обществото в Република Северна Македония, колко е озлобено, зомбирано, колко силно и яростно е това българофобство, как езикът на омразата печели подкрепа и политически дивиденти там. Казвам това със съжаление, разбира се.

- И в този ред на мисли кога да очакваме, че ще бъдат вписани българите в Конституцията на Северна Македония? - Ако това се случи изобщо, ще бъде много, много напред в бъдещето. - Но това е основно искане, за да започне Северна Македония преговорите за членство в ЕС? - Вече започвам да си мисля, че влиятелните фактори в Северна Македония нямат интерес от влизането на страната в Европейския съюз. Управляващите в там разбраха, че темата за присъединяването към ЕС може да се използва като политическа дъвка. Ентусиазмът, който го имаше преди години от възможността държавата им да влезе в ЕС, днес го няма. Имаше очакване от страна на Северна Македония, че Европейският съюз ще реши икономическите проблеми и ще гарантира сигурността им. Но Северна Македония вече получава пари от предприсъединителни фондове и то никак не лоши. По отношение на сигурността задачата им е изпълнена, защото те вече са част от НАТО. Така че влизането в ЕС в момента не виждам да е приоритет, на който и да е било от политиците в съседна Македония. А и в този парламент няма мнозинство, което да приеме промени в Конституцията им. Ще направя една аналогия от преди 19 години. Тогава Гърция унижаваше и създаваше всевъзможни проблеми на Северна Македония. Под гръцки натиск те си смениха името, смениха си знамето, промениха си Конституцията. Всичко, което поискаха гърците, беше изпълнено. Но тогава в Македония имаше и нагласа, и политическа готовност тези промени да се случат. Тогава Гърция не само ги заплашваше с вето, Гърция им беше наложила икономическо ембарго. И македонците чакаха търпеливо 19 години за приемането в НАТО. Сега северномакедонците искат да избия този комплекс, който гърците им насадиха, чрез избуялата омраза към България. Ние пропуснахме своя шанс! Ако бяхме подкрепили Гърция тогава, заедно можехме да накараме Македония да спре ограбването на историята, на културата и на миналото към нас и към всичките им съседи. Тогава македонците бяха готови на всякакви отстъпки. Но уви, пропуснахме този шанс!

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/755366-boris-achev-pred-fakti-avno-v-severna-makedonia-davat-bonusi-za-bii-balgarina

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares