Нямам офшорни сметки, нямам пет милиона, нямам фирми, които да правят бизнес с АЕЦ „Козлодуй“. Това заяви Румен Овчаров по време на заседанието на 50-ия юбилеен конгрес на БСП, съобщи БТВ.

Той коментира, че е цинично, заедно с него да обвиняват в списъка Иван Генов и Александър Николов.

„Цинично е, защото двамата са били първите, които през 2009 г. са подписали споразумение за изследване на възможностите за строеж на точно тези ядрени реактори - американците издъниха и хората, които искаха да ги прокарат“, обясни Овчаров.

Вчера Службата за контрол на чуждестранните активи (Office of Foreign Assets Control, OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на пет настоящи или бивши длъжностни лица от България – Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов – за тяхното широко участие в корупционна дейност в България. Това се казва в прессъобщение на финансовото ведомство, разпространено от посолството на САЩ в София.

Външният министър на Великобритания Джеймс Клевърли пък обяви налагането на санкции срещу трима българи – Делян Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков.

„Тази битка срещу мен, не е битка за миналото – битката е за бъдещето на България и на българската енергетика и за изтикването на Русия от България“, каза още Овчаров. Според него никой не е защитавал руските интереси. „Ние сме защитавали българските интереси, защото България е заинтересована от това да доставя евтино ядрено гориво“ добави той.

Румен Овчаров каза още, че не бива да се притесняват за него, защото „всичко това са лъжи, които нямат никакво практическо значение“. За него това показва начина, по който ще бъде манипулирана и движена България оттук нататък.

След изказването на Румен Овчаров социалисти поискаха Конгресът на БСП да декларира, че застава твърдо зад него. В отговор на това Овчаров благодари за подкрепата и отбеляза, че не бива да се забравят и останалите двама, добавени в списъка - Александър Николов и Иван Генов.

„Не знам дали ме разбрахте правилно - не искам да защитаваме Влади Горанов“, каза той. Румен Овчаров добави, че Владислав Горанов е „друга бира“ – той е попаднал в списъка заради друга схема – свързана с Васил Божков.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/754734-rumen-ovcharov-namam-ofshorni-smetki-namam-pet-miliona

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares