На тежък административен произвол е подложен най-големият български застраховател в съседна Румъния. Шокиращи примери за изнудване от страна на членове на румънския еквивалент на КФН дава пред местния сайт Financial Intelligence Асен Христов, председател на Надзорния съвет на „Еврохолд“, част от която е застрахователната „Евроинс Иншурънс Груп АД“.

Става дума за служители на висше и средно управленско равнище от застрахователния надзор на румънския финансов регулатор ASF. Пред румънската медия Христов отправя обвинения към Кристиян Рошу, който е вицепрезидент на ASF, отговарящ за сектор „Застраховане“, Валентин Йонеску, генерален директор на ГД „Застраховане и презастраховане“, и към още трима служители.

„Обвиняваме тези лица в съзнателно превишаване на техните служебни задължения, подвеждане на борда чрез представяне на невярна информация и опит за превземане на компанията от лица, близки до „City Insurance“. И всичко това продължава от края на 2019 досега“, разказва Асен Христов.

Целта, която са си поставили групата румънци, става ясно от думите на шефа на „Еврохолд“, е изземане на контрола над румънския клон на „Евроинс“, лидер в застраховането в северната ни съседка.

„Целта е да се наложи администрация в „Евроинс“, която е в изключително добро състояние като компания. Искат да се представи, че по този начин спасяват обществото от бъдещ проблем, какъвто няма. Да се привлече нов акционер в компанията, близък до „City“, както и да прикрият некадърността и връзките на г-н Рошу със „City“, обяснява схемата българският бизнесмен.

Преди това с години холдингът бил притискан да се слее или изкупи местната „City Insurance“, която не е в добро финансово състояние, а по-късно остана без лиценз и обяви банкрут.

„В началото даже не повярвах, но след няколко срещи, натиск и „подканяния“, ми беше организирана среща с един от акционерите на „City“ със забележката, че е по-добре да се съгласим, тъй като нямаме избор. На въпроса ми: „Как ще мине подобна сделка през регулатора?“, ми беше отговорено: „Г-н Рошу ще поддържа“, разказва Христов пред Financial Intelligence.

Следват години на откази от българите и натиск от страна на двамата румънци и няколкото им помагачи на по-ниски позиции, подканяния да се изплащат щети без обосновка, бавна бюрокрация, непризнаване на стари договори и глоби за милиони. Нищо от това обаче не разклаща българския застраховател. По инициатива на същите румънски държавни служители се организират срещи във Виена и Истанбул с акционер в „City Insurance“.

„Беше ми заявено, че имаме достатъчно капацитет да купим портфейла на „City“ за една лея (бел. ред. около 40 български стотинки). Когато аз казах, че не струва и толкова, ми беше заявено, че трябва добре да помислим, иначе проблемите на „Евроинс“ могат да нараснат“, разказва Асен Христов.

След всеки отказ, следвали поредни тежки проверки в офисите им. Междувременно другият застраховател фалира. „През цялото време, докато „City“ фалираше, проверяващите екипи бяха в офиса на „Евроинс“ по 10 часа на ден. Истината е, че те си вършеха работата по казуса „City“, но съзнателно го правеха толкова бавно, че доведоха до ограбването на допълнителни стотици милиони от румънските граждани“, коментира българският предприемач, който категорично подчертава, че коментира само тези лица, а не целия регулаторен орган, чиято дейност в цялост оценява високо.

В атаката срещу „Евроинс“ са впрегнати и няколко медии, до които периодично „изтичат“ вътрешни документи, до които проверяващи са имали достъп. Последната конспирация е, че застрахователят крие казуси и води вътрешни „черни тефтери“ на случаи с гриф „да не се рапортува”.

„Значи, че не е необходимо, а не че се крият – или са платени, или са приключени, 1300 от тях се отнасят не до щети, а да потвърдим, че някой водач няма вина“, обяснява Христов пред румънската медия.

Последните удари дошли на фона на новината, че ЕБРД (еквивалент на българската Европейска банка за възстановяване и развитие) е получила одобрение от регулаторите за увеличаване на капитала си в „Евроинс Иншурънс груп” над 10%. Преди това се прави сериозен и тежък одит с международни консултанти за състоянието на всички компании в „Евроинс Иншурънс груп”, който не открива проблеми.

Асен Христов е категоричен, че произволът, на който са подложени, не застрашава холдинга, под чиято шапка е „Евроинс“. Има обаче заплаха от разклащане на целия застрахователен пазар в Румъния, което, по определени канали, може да се пренесе и в България.

„От една такава финансова и политическа нестабилност съвсем спокойно плюс могат да имат страните, които водят война срещу Украйна. Да не забравяме, че подобни трусове поставят под въпрос присъединяването на двете страни към Шенген“, предупреждава той.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/754748-asen-hristov-dvama-rakovoditeli-ot-asf-ni-pritiskaha-za-slivane-s-faliralata-city-insurance

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares