Близки, колеги и приятели се сбогуваха с голямата българска актриса Гинка Станчева в столичния храм "Света София". Спомени за нея споделиха Христо Мутафчиев, Искра Радева, Сценограф – Надя Митева, Емилия Цанкова и режисьорът Евгени Михайлов. Гинка Станчева беше изпратена в последния ѝ път с аплодисменти, съобщи БНР.

Актьорът Христо Мутафчиев: "Вие знаете каква актриса и жена беше Гинка Станчева. Това, което младото поколение може би не знае, е, че това е първата българска актриса, която изнесе българското кино извън пределите на България още през 1957 година на фестивала в Кан. Дори и това е достатъчно, за да ѝ се поклоним до земята за това, което е направила и пътеката, която е прокарала в българския театър и в българското кино в България и извън пределите на нашата страна. … Беше винаги усмихната, беше добър човек. И не на последно място човек, на който не му се слизаше от сцената".

Актрисата Искра Радева: "С Гинчето ме свързва невероятно приятелство от първия миг, в който влязох в Младежкия театър. Двете бяхме на една роля - Мария в Хубавата Мария на Дончо Цончев. Това бяха първите ми дни в театъра. И тя беше изключителен колега, беше толкова внимателна, толкова добронамерена. Това рядко се случва наистина. И така от тази първа пиеса до … мисля, че последната ѝ роля. В едно прекрасно представление на Нил Саймън "Лоши момичета". Тя игра майка ми в него. … Имахме много щастливи дни заедно. Изключителен човек. Прекрасна актриса. С една дума: добър човек. А за мен беше изключителен приятел".

Сценографът Надя Митева: "Аз имах щастието да работя с нея в последните години. Бяхме клуб на "Артистите със сребро в косите". Правихме две постановки "Пролетна измама“ и "Женитба". Правихме ги в Сити Марк Арт център. Бях художник, работихме върху костюмите. Виждахме се всеки ден. Лъчезарен човек, усмихната, весела и изключително много предана на работата си. Никога не закъсняваше за репетиции".

Актрисата Емилия Цанкова: "Това е най-прекрасният, топъл, светъл човек, който познавам. Рядкост за съсловието. Не само това. Тя, когато се качеше на сцената, изгубваше възраст, изчезваха всичките ѝ страдания. Голяма загуба е за българския театър и за нас приятелите. Партнирала съм си с нея във формацията "Артисти със сребро в косите" към Съюза на артистите в България.

Режисьорът Евгени Михайлов: "Най-лъчезарната актриса. Имах честта да работя и с Гинка и с мъжа ѝ Пейчо в моя филм "Смъртта може да почака". Бог да ги прости. И дано горе се съберат".

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/754174-prostihme-se-s-nezabravimata-ginka-stancheva

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares