Колкото по-бързо забравим за „Продължаваме промяната“ и начина, по който управляваха държавата, толкова по-добре. Дори не е сигурно, че Кирил Петков е бил премиер, защото баща му ходил в Турция да договаря газ. Това заяви пред bTV Делян Добрев от ГЕРБ.

„Тази държава не знаем кой я управляваше – татко Петко ли, Асен ли, Лена ли.

Със сигурност изглежда, че не я е управлявал Кирил Петков. Затова плащахме горивата с един лев надценка“, добави той.

Оскъпяването е на базата, че си пишат едни имейли и на листче колко ще е цената (б.р. на газа). Вместо на 100 лв. сме купували на 130 лв. газ. Така Делян Добрев коментира темата, за повдигнатите от прокуратурата обвинения на бившия енергиен министър от кабинета "Петков" - Александър Николов, на заместника му Данаил Николов, както и на бившия шеф на "Булгаргаз" Людмил Йоцов.

„Да не говорим, че с процедурите, които сега направиха служебния кабинет получихме борсови цени минус 20-25%. Ето, това трябваше да платим и тогава цената щеше да е 100 лв.“, добави Добрев.

Той показа карта, на която се виждат находищата на газ в Черно море.

„На финалната права сме на проучването на българската територия. Това е договор, който подписахме през първия кабинет на Борисов през 2012 г. Находищата на газ в Турция е едва на 5 км от общата ни граница, което значи, че това находище е общо – и в българската, и в турската територия. Международната практика е, че дори те да добият целия газ по това находище, тази част, която ни се полага, пропорционално трябва да ни я дадат. Но тъй като не са правени сондажи от българска страна е почти сигурно, че няма да докажем подобни количества газ“, обясни Добрев.

Вчера Добрев и Бойко Борисов са имали среща с TotalEnergies и са заявили, че ако ГЕРБ е в управлението, заявяват желание да закупят 20% от правата върху проучването и добива.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/754191-delan-dobrev-novo-nahodishte-na-priroden-gaz-v-cherno-more-e-mejdu-nas-i-turcia

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares