България отново се включва в инициативата "Седмица на брака". В последните дни обаче, отново покрай дебата за Истанбулската конвенция, бяха извадени като плашило страхове за узаконяване на трети пол и други обстоятелства. Заради това България отново остана с неосъвременени текстове, които да дават повече защита на жертвите на домашно насилие.

"Зад дебата стои концепция в Конституцията, чл. 46, където бракът е дефиниран като доброволен съюз между мъж и жена. България направи далечен удар - като да стреляме с танк по заек. Разбирам съображенията на хората да застанат зад българското разбиране за брак, но това ни попречи да видим по-надалеч - да видим въпроса с домашното насилие, да проведем разумен дебат върху това, когато един емоционален съюз трябва да се превърне в юридически гарантиран такъв", коментира докторът по гражданско и семейно право към БАН Стоян Ставру.

Той припомни, че в момента има тълкувателно дело във ВКС дали може да се променя пола.

"Нещо, което беше провокирано от Истанбулската конвенция, влече дебат по много теми едновременно. Това създава проблеми с възприемането на различните аспекти на тези въпроси - брак, пол, домашно насилие. Ние защитаваме своята идентичност, в същото време новите поколения се отнасят по различен начин към брака", посочи Ставру пред Bulgaria ON AIR.

Остава и вечният спор с морала в брака, който по закон може да бъде и между младо момиче и възрастен мъж. Според юриста е време за законодателни промени, които обаче трябва да се правят обмислено.

"Нов Семеен кодекс беше приет преди десетина години. Има процес на деморализиране на семейното законодателство с цел изчистване на регулациите, които прилага законът, от такива морални дебати. Този процес няма как да бъде форсиран. Политиката в България никога според мен няма да поведе тази промяна", заяви експертът.

Добави, че все още не е уредено в закона съжителството на съпружески начала, което е честа практика у нас.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/754196-ekspert-po-temata-za-istanbulskata-konvencia-strelahme-s-tank-po-zaek

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares