Поредният безплоден парламент е вече в историята. Има ли работещата формула за правителство?

"Бях изненадан от председателя на парламента, който се обадил на ректора на университета и помолил да дойде в кабинета ми. Подари ми почетен плакет на Народното събрание - чест е за мен. Благодаря на Вежди Рашидов за тази оценка за дейността ми", каза видният общественик и председател на Съвета на Настоятелите на УниБИТ проф. Стоян Денчев в студиото на "Денят ON AIR".

Той определи като безплодно 48-ото Народното събрание, а "първата липса на плод е съставянето на правителство".

"Вярно е, че имаше служебно правителство, но това не е грешка на Радев. Той си изпълнява задълженията", допълни той.

Общественикът коментира и Плана за възстановяване и устойчивост. "Законите, които бяха приети, имат своето значение. Следващото Народно събрание ще сформира правителство, независимо на каква е основата. Бях въодушевен от начина, по който ГЕРБ постъпи с проектоправителството на проф. Габровски. Там влизаха интелигентни хора. Изведнъж се получи неразбиране", коментира гостът.

Пред Bulgaria ON AIR той акцентира и върху евентуалното обединение на "Продължаваме промяната" и ДБ.

"БСП ще бъде ключов фактор в една такава бъдеща коалиция, която би могла да управлява. От другата страна са БСП с ГЕРБ и ДПС, може би и "Български възход", ако бъде отново парламентарно представена сила. Там разковничето е в ГЕРБ", констатира проф. Денчев.

Според него народните представители трябва да мислят за страдалчеството на народа. "Ако нямаме правителство - положението в България ще бъде много сложно", смята той и припомни грубия език в Народното събрание. "Тук беше върхът на глупостта, дори и на неприлично обличане. Не може да се явиш по маратонки", подчерта общественикът.

"Когато става въпрос за етика, на първо място застават честността, истинността и добродетелта. Това са важните качества, които трябва да притежава всеки. Има отделни хора в парламента, които се държат етично - бих посочил председателя на НС", категоричен бе гостът.

Гостът изрази надежда за разговори между системните партии. "Ако са водени, то е било преди месец, за да се състои лидерската среща. Говорих с представители на ДПС и ГЕРБ. Те казаха, че предложеното от БСП - четири точки, свързани с евентуално формиране на работещо правителство, ги удовлетворява. Има намесени външни сили", обобщи проф. Денчев.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/752261-prof-stoan-denchev-48-ns-beshe-bezplodno-slujebnoto-pravitelstvo-ne-e-greshka-na-radev-toi-si-izpalnava-zadaljeniata

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares