Общественото мнение е, че кабинетът се постара да стабилизира държавата, в период в който всички системи са несигурни и трябваше да се вземат спешни решения. Другият елемент от имиджа му е, че това е правителството на Радев и че той чрез него се опита да реши поредица от свои проблеми.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria политическият психолог Антоанета Христова.

Единият проблем е да се отърси от негативния ефект, че вкара определени хора в политиката, които той вече не одобрява и станаха врагове. В този смисъл това правителство си формулира двама субекта, към които трябваше да бъде критично – предишното правителство на Кирил Петков и още по-предишното на ГЕРБ. Така Радев демонстрира, че стабилизира и прокарва една от двете си идеи за президентска република, коментира Антоанета Христова

Ако и на следващите избори нямаме правителство, все повече държавата ще бъде изправена пред необходимостта да се създаде нова технология за стабилизиране на политическата и партийната система, каза още тя .

Хората имат усещането, че нещо в настоящата система не работи, пък каза политологът Христо Панчугов. Това е най-вредният ефект, който имаме от последните няколко месеца.

"Този парламент, загубен в собствените си битки и безсмислените противопоставяния, не направи нищо, за да отвоюва обратно властта, която Радев придърпа към себе си. Но по-страшното е, че не създаде алтернативен разказ. Не направи дори опит да каже, че това не е продукт на системата сама по себе си", допълни още политологът.

Оценката на правителството е изцяло в посока на задълбочаване на тази криза. Дойде със заявката колко страшно ще става тепърва, че курсът на България, особено за конфликтът в Украйна е грешен, не можа две седмици да разбере има ли газопровод с Гърция или няма. Всичко, с което това правителство дойде като заявка беше опровергано от обстоятелствата. Създаде си образ около съмненията за прокарване на чужди интереси в българската политика, каза още Панчугов.

Правителството е сложна амалгама от хора, които бяха избрани, за да свършат работа и да направят добро впечатление и други, които не се справиха толкова добре, пък контрира Христова. По думите ѝ, Румен Радев каза „хайде скочете“, но в крайна сметка се оказа, че и той не знае къде и хвърли държавата в несигурност.

"Втората цел на Радев е лявото без Корнелия Нинова. В следващите два месеца ще имаме битката между старото БСП и новото в кавички", смята Антоанета Христова

Че битката е за избирателите на БСП съм съгласен, но дали това може да бъде наречено битка за левицата е под въпрос. И Радев и Нинова са от същата страна на барикадата – страната на ретроградното поведение в българската политика и на статуквото, смята Панчугов. Според него, ако обединението между ПП и ДБ успее да напълни със съдържание идеята за промяна и знаят как да я осъществят, потенциално би могло да отвори избирателната активност.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/752264-antoaneta-hristova-radev-kaza-haide-skochete-no-se-okaza-che-i-toi-ne-znae-kade-i-hvarli-darjavata-v-nesigurnost

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares