Голяма част от гласуваните закони и решения в 48-то Народно събрание бяха гласувани с мисълта за формиране на работещо мнозинство. Но трябва да кажа, че представите на българските политици за парламентаризма са тотално сбъркани, защото очакват управленската формула да се създаде на изборите. Във всички европейски демокрации тя се създава в парламента.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria политологът проф. Румяна Коларова.

Основната слабост на българските парламенти е, че не познаваме нито един, в който да е имало преструктуриране на парламентарното мнозинство. Това се счита за нещо много лошо. А във всички европейски парламенти това се случва. Там функцията на парламента е именно да се изработи формулата, по която може да се управлява. Това е и предимството на парламентарната пред президентската формула.

"Продължаваме промяната“ пропуснаха няколко възможности и акълът им идва постфактум. Защото в предишния парламент можеха да направят тази програма с 4 приоритета. Тогава те имаха и парламентарна база, много малко депутати им трябваха. Но това не става като някой се изправи и каже „ние чакаме на някой да му проговори съвестта“, коментира проф. Коларова.

С поведението си партиите в 48-то Народно събрание не произведоха никакъв реален резултат, пък допълни колегата ѝ политолог Атанас Радев. "В спиралата, в която се намираме в момента, бихме могли да получим порция от същото в бъдещото 49-то НС", смята той. Мнозинството и електората на партиите на промяната по-скоро се свива. В политиката 1+1 не прави 2. По-скоро прави или 1, или 3, каза Радев по повод обединението на ПП и ДБ.

Това можеше да стане на предишните избори. В момента когато подкрепата им ерозира, те нямат представа какъв им е електоратът. Може да се окаже, че това обединение ще отблъсне, допълни проф. Коларова.

ПП се опита да пришие БСП към ГЕРБ, а всички изборни победи на ГЕРБ са били със силно противопоставяне на БСП. Предизборно няма как БСП и ГЕРБ да застанат едни до други. Това са партии, които имат много ясни структури и много силна организация. Те знаят, че на избори трябва да бъдат абсолютно един срещу друг, каза проф. Коларова.

Обединение може да е търси по темите, които останаха в 48-то НС – съдебна реформа, антикорупционно законодателство и т.н., при които пак става въпрос за усвояване на средствата по Плана за възстановяване, допълни Радев.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/752269-politolog-v-spiralata-v-koato-se-namirame-v-momenta-bihme-mogli-da-poluchim-porcia-ot-sashtoto-v-badeshtoto-49-to-ns

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares