Пет служебни правителства за изминалите пет години, от които четири само в последната година и половина, е създал президентът Румен Радев. Днес със свой указ президентът разпусна 48-то НС и директно назначи 9-ото служебно правителство в историята на страната, предаде репортер на БГНЕС. Освен петте правителства на Радев, преди това служебни кабинети са управлявали страната, като първото бе на Ренета Инджова /17 октомври 1994 г. до 25 януари 1995 г., наследено е от правителството на Жан Виденов/, второто - на Стефан Софиянски / 12 февруари - 21 май 1997 г./, третото- на Марин Райков /13 март 2013 г. до 29 май 2013 г./, и четвъртото - на Георги Близнашки /6 август - 7 ноември 2014 г./ Президентът Румен Радев е своеобразен рекордьор в създаването на служебни кабинети.

Първото служебно правителство на Радев, създадено по времето на първия му мандат, бе с премиер Огнян Герджиков. То бе назначено на 27 януари 2017 г. и разпуснато на 4 май 2017 г., като основната му задача бе не само подготовката на изборите, но и подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС – 2018.

В състава му влизаха 20 министри: Илко Семерджиев - на здравеопазването, Стефан Янев - на отбраната, Малина Крумова - вицепремиер, Деница Златева - вицепремиер, Тодор Седларски - министър на икономиката, Николай Павлов - на енергетиката, Спас Попниколов - на МРРБ, Пламен Узунов - на вътрешните работи, Кирил Ананиев - на финансите, Гълъб Донев - на труда и социалната политика, Христо Алексиев - на транспорта, Николай Денков - на образованието, Мария Павлова - на правосъдието, Ради Найденов - на външните работи, Рашко Младенов - на културата, Даниела Дашена - на младежта и спорта, Христо Бозуков - на земеделието, Ирина Костова - на околната среда и водите, и Стела Балтова - на туризма.

Второто правителство /и шесто изобщо в историята на страната/, е създадено от Радев с премиер Стефан Янев. То работи в периода от 12 май до 16 септември 2021 г. Съставът му е от 19 министри, от които Гълъб Донев отново е социален министър, Бойко Рашков е на вътрешните работи, Атанас Пеканов е вицепремиер, Асен Василев - на финансите, Георги Панайотов - на отбраната, Стойчо Кацаров - на здравеопазването, Виолета Комитова - на МРРБ, Николай Денков отново е образователен министър, Светлан Стоев - на външните работи, Янаки Стоилов - на правосъдието, Велислав Минеков - на културата, Асен Личев - на околната среда и водите, Христо Бозуков - на земеделието, Георги Тодоров - на транспорта, Кирил Петков - на икономиката, Андрей Живков - на енергетиката, Стела Балтова - на туризма, Андрей Кузманов - на младежта и спорта.

Третото правителство на Радев, /и седмо изобщо в историята на страната/, отново е с премиер Стефан Янев. То е назначено на 16 септември 2021 г. и работи до 13 декември 2021 г. То е в почти същия състав като първия кабинет на Янев, но Радев сменя Асен Василев като министър на финансите с Валери Белчев, а Кирил Петков се прощава с поста си на министър на икономиката за сметка на новоназначената Даниела Везиева.

Четвъртото правителство, създадено от Радев в рамките на година и половина, е с премиер Гълъб Донев. То е назначено с Указ от 2 август 2022 г. и работи до 3 февруари 2023 г. Министрите са 20, от които 17 мъже и три жени: Лазар Лазаров е министър на труда и социалната политика, Иван Демерджиев - на вътрешните работи, Христо Алексиев - на транспорта, Атанас Пеканов е вицепремиер, Росица Велкова-Желева е министър на финансите, Димитър Стоянов - на отбраната, Асен Меджиджиев - на здравеопазването, Иван Шишков - на регионалното развитие, Сашо Пенов - на образованието, Николай Милков - на външните работи, Крум Зарков - на правосъдието, Велислав Минеков - на културата, Росица Карамфилова-Благова - на околната среда, Явор Гечев - на земеделието, Никола Стоянов - на икономиката, Росен Христов - на енергетиката, Александър Пулев - на иновациите, Илин Димитров - на туризма, Весела Лечева - на спорта, и Георги Тодоров - на електронното управление.

И петото служебно правителство, общо девето в историята на страната, е назначено от президента Румен Радев с указ номер 27 от 2 февруари, и започва работа от 3 февруари. Премиер в него остава Гълъб Донев, съставът на кабинета е същия като предходния, но този път Радев предпочете да назначи бившия директор на Държавната опера в Русе и сегашен директор на Софийската филхармония Найден Тодоров за министър на културата.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/752171-rekordyor-5-slujebni-kabineta-ot-obshto-9-v-istoriata-na-stranata-sa-delo-na-rumen-radev

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares