На цена от 35-40 лева се продават единствените възпоменателни банкноти от 20 лева, емисия 2005 г., които вече престанаха да бъдат законно платежно средство, показва проверка на „Телеграф“.

Офертите са пуснати в платформи за обяви. Притежателите на банкнотите се опитват да ги продадат на колекционери, които биха броили двойно повече от самия номинал на двадесетолевката.

Самата БНБ също продава на касите си банкноти от тази серия. Цената е 31,20 лева, става ясно от сайта на централната банка.

Преди дни БНБ припомни за решението си, с което от 1 февруари тази година лилавите банкноти от 20 лв., емисия 2005-а, престават да бъдат законно платежно средство. В края на миналата година управителният съвет на централната банка взе решение те да бъдат изтеглени от обращение. Така лилавите възпоменателни двадесетолевки, които са рядко срещани, няма вече да могат да се използват за разплащане.

С тях вече няма да може да се пазарува в магазините, нито да бъдат връщани като ресто на клиенти. Единственият вариант гражданите да обменят старите си банкноти и да получат валидни за разплащане е на касите на Българска народна банка.

Парите ще се обменят по номинална стойност, без ограничение на количеството, без такса и без краен срок на обмяна.

Възпоменателната двадесетолевка е с тираж 250 000 броя. По дизайн тя се отличава от останалите банкноти от 20 лв. с образа на Стефан Стамболов. На лицевата страна на банкнотата е изобразена символика на БНБ: стилизирани елементи от сградата на БНБ, емблемата на БНБ и други многоцветни фонови мрежи с подходяща структура, винетки, розетки, аналогични на банкнотите от първите емисии на централната банка.

На обратната страна на банкнотата е поместена реплика на първата българска банкнота с номинална стойност 20 лева, емисия 1885 г., запазената стара сграда на БНБ, скулптурно изображение на седнала женска фигура, използвано при банкнотите от 1 и 2 лева, емисия 1920 г., и държавния герб на Княжество България. Сините двадесетолевки с образа на Стефан Стамболов, които са милиони и най-често срещани в портфейлите ни, остават в обращение. Те продължават да бъдат законно платежно средство.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/752195-dvadesetolevkite-ot-2005-g-veche-struvat-40-lv

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares