Недостиг на лекарства има в три четвърти от държавите в ЕС, но само у нас настоящият здравен министър хвърля вината върху предходния. Това каза в предаването „Лице в лице“ бившият здравен министър проф. Асена Сербезова.

„Единствено в България здравният министър смята, че за недостига на лекарства е отговорен неговия предшественик.

Вчера имаше една публикация в Politico, че три четвърти от държавите членки на ЕС изпитват в някаква степен недостиг на лекарства“, обясни тя в отговор на упреците от служебния здравен министър.

Тя посочи, че в Италия например липсват повече от 3000 лекарства, а в Германия – между 300 и 600 медикамента. Там никой не хвърлял вината върху предишен министър, вероятно защото „управляващите там осъзнават, че причината е много по-дълбока“.

„Ние продължаваме да наблюдаване 4000 медикамента, които са в Позитивния лекарствен списък. Дали нарочно или без да иска служебният здравен министър бърка двете понятия – наблюдавани и забранени за износ“, каза още тя.

Проф. Сербезова обясни още, че вероятно хората, които съветват д-р Асен Меджидиев, вероятно не са вникнали в същността на проблема и говорят популистки. Според нея останалите държави в ЕС решават проблема с недостига на лекарства чрез предписване на генерични или заместващи препарати. „У нас ясно има някакво неразбиране по темата за генеричните лекарства, каза още тя.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/752201-prof-asena-serbezova-darjavata-sledi-4000-medikamenta-v-pozitivnia-lekarstven-spisak

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares