По-добре ли живеем днес, отколкото през социализма? Преподаватели от Софийския университет се амбицират да отговорят на този въпрос и в продължение на 2 години пътуват из цялата страна. Проучват над 1000 търговски тефтера и събират 46 хиляди цени. Изчисленията им показват, че въпреки инфлацията за изминалата година от 15,3%, днес стандартът ни на живот е най-високият от 300 години насам, съобщи Нова телевизия.

Каква би била заплатата от 60-те години, ако я превърнем в днешни пари? Или пък колко са стрували чифт обувки в началото на миналия век? През последните години колеги на доц. Мартин Иванов от СУ „Св. Климент Охридски” му задават въпроси като тези все по-често.

Затова преди две години историкът в екип с още двама души – икономисти и статистици, подхващат нещо, което никой досега не е правил. Пътуват до 57 населени места, за да проучат купища документи в архиви и музеи. Събират цените в България за последните 270 години, прилагат най-съвременните методи за изчисление и ги превеждат в днешни пари. Голяма част от информацията откриват в стари търговски тефтери, съхранявани в Националната библиотека.

„Из страната имаше 1100 подобни тефтера, които ние в почти 90% успяхме да обработим”, похвали се доц. Иванов от философския факултет на СУ. Докато събират данни обаче, надникват и в ежедневието на българите. Разбират с какво са се хранели, как са се обличали, какви вещи са притежавали. Първият запазен семеен бюджет е от 1848 г. на работническо семейство от Самоков.

Според изследването през целия период от 1848 г. до малко след 2000 година, за храна отивали между 45% и 48% от бюджета на българина. Днес процентът, който отделяме за храна, е 33. Висок на фона на Европа, но по-нисък на фона на миналото ни. „За първи път сигурно в нашата 1300-годишна история започваме да забогатяваме”, коментира доц. Иванов.

„Средната заплата от 90 лева през 1964 г. е еквивалентът на 117 лева днешни пари. През ’85-а заплатата от 197 лева би трябвало да е еквивалентна на 1100-1200 лева днешни пари. На практика, заплатите днес са по-високи средните”, каза доц. Ралица Симеонова-Ганева от Стопански факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Тя изчислява какво можем да си купим с тази сума тогава и какво днес. 123 бутилки олио са можели да си купят хората през ’85 година, а сега - 250 бутилки. Новогодишно меню от 1978 година в ресторант в Дряново възлизало на 12 лева и 24 стотинки. Преобразувано в днешни пари - това са 92 лева и 10 стотинки.

Българинът сега си позволяла повече, категорично показва проучването. Според доц. Иванов единствената причина, поради която възрастните българи си спомнят с умиление за социализма, е фактът, че тогава са били млади. Пенсионерите обаче в момента взимат по-ниски пенсии, отколкото в края на 80-те години.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/751694-prouchvane-standartat-ni-na-jivot-dnes-e-nai-visok-za-poslednite-300-godini

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares