Ако абонатите на А1 са се надявали, че инфлационната вълна ще подмине, напразно е било. След като "Виваком" и "Йетел" обявиха, че ще актуализират цените си заради общото поскъпване, и третият голям телеком съобщи, че ще"индексира" тарифите си. Това ще се случи от 1 март,съобщи "Сега".

А1 е избрал странен модел за индексация, при който поскъпването ще е по-чувствително за масовите планове, а за абонатите с по-големи портфейли ще е символично. За клиентите с месечни такси между 7 и 25 лева увеличението ще е с 15.3% - точно колкото е обявеният от НСИ индекс на нарастване на потребителските цени за 2022 г. За всички потребители с месечни такси над 25 лева обаче индексацията ще е една и съща - с 2 лева отгоре. Тези две "ставки" - 15.3% за планове до 25 лева и 2 лева за по-високите, ще се прилагат и за бизнес клиентите.

А1 съобщава, че няма да вдига цените за хората в неравностойно положение. Не се предвижда поскъпване и за клиентите с месечни такси до 7 лева, както и за предплатените услуги.

Компанията обяснява, че се налага да актуализира тарифите си заради нарасналите разходи и големите инвестиции. Същите аргументи изтъкнаха от "Виваком" и "Йетел".

Мобилният оператор Yettel обяви, че вдига цените на месечните абонаменти за мобилни услуги от февруари с 15.3%. Това е средногодишната инфлация за 2022 г., която бе обявена от НСИ във вторник. Индексацията ще бъде отразена във фактурите, издавани от 5 февруари 2023 г. Мобилният оператор "Виваком" ве

Инфлацията е навсякъде - в цените на тока и горивата, на части и компоненти за мрежата, в заплатите на персонала, поскъпнали са услугите и стоките на външни доставчици, поддръжката на офисите и т.н., посочват от А1, като изчисляват, че общите разходи за фиксираната и мобилната мрежа са нараснали с 21% за година.

Телекомът подчертава, че е инвестирал близо 420 мн. лева през последните две години.

Вълната от поскъпване в телеком сектора предизвиква огромно недоволство у потребителите. Темата стигна и в парламента, където икономическата комисия изслуша представители на бранша. Депутатите се усъмниха в калкулациите на компаниите и поискаха да видят разбивки за разходите, приходите и печалбите им. Според някои народни представители телекомите използват инфлацията като оправдание за прекомерно поскъпване, което ще увеличи печалбите им. В сряда ще има ново заседание на комисията, на което трябва да бъдат представени и обсъдени поисканите данни

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/751485-telekomite-edinni-i-a1-vdiga-cenite-ot-1-mart

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares