Цeните в гoлeмитe вepиги мaгaзини пoĸaзвaт, чe 1 литъp мляĸo нa дpeбнo вeчe нaдминaвa 3,50 лв. Според млекопроизводители търговската надценка се е вдигнала с над 60%, докато Изкупната цена на суровото мляко остава ниска, предаде bTV.

Дани Атанасова е при производители в мандрата на сливенското с. Жельо Войвода, за да разбере на какви цени излизат от тях млякото, сиренето и кашкавала.

„Всичко скочи в пъти – изкупната цена на млякото стана 1,30 лв., петролът и ел. енергията поскъпнаха. Когато създадохме мандрата преди 4 години, месечната сметка за ток беше 1000 лв., минали месец беше 9000 лв.“, каза собственикът на мандрата Пламен Крумов.

Неговите наблюдения на пазара са, че малките български магазини не слагат големи надценки, а това правят веригите. За да влезеш в една такава верига, трябва солено да платиш, коментира Крумов. С цената на суровината, режийните и разходите за заплати и осигуровки на работниците килограм кофичка кисело мляко излиза от мандрата на 1,20 лв., сиренето – 11 лв. Това е без ДДС и минимална печалба от 10%, уточни производителят.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/750614-zashto-mlechnite-produkti-poskapnaha-taka-drastichno

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares