По време на Втората световна война българският народ не предаде своите евреи и не допусна нито един от тях да бъде депортиран в лагерите на смъртта. Това написа главният прокурор Иван Гешев в изявление по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, разпространено от Прокуратурата.

"Нашата нация трябва да е горда с примера, който преди 80 години е дала за хуманизъм, толерантност, достойнство и смелост“, се казва още в изявлението. Агенция "Фокус“ публикува пълния текст: Днес отбелязваме Международния възпоменателен ден на жертвите на Холокоста и 78-ата годишнина от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц-Биркенау. Утрото на 27-ми януари носи свободата на близо 7000 души, но преди тях над милион са загубили живота си в лагера на смъртта. В този ден си спомняме за всички над 6 милиона жертви на Холокоста, жертви на омразата и предразсъдъците. Загубените милиони животи не могат и не трябва да бъдат забравени. Историята трябва да се помни, за да не се повтарят грешките от нея. Ние можем да го направим, защото имаме огромна сила и тя е в нас самите. Нашата нация трябва да е горда с примера, който преди 80 години е дала за хуманизъм, толерантност, достойнство и смелост. По време на Втората световна война българският народ не предаде своите евреи и не допусна нито един от тях да бъде депортиран в лагерите на смъртта. Юбилейната 80-а годишнина от спасяването на всички български евреи Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите в България отбелязват с инициатива за изграждане на паметник и провеждане на международна конференция със СУ "Св. Климент Охридски“, посветени на ролята на българските праведници и юристи в това благородно дело. И в годината на този юбилей Прокуратурата на Република България ще продължава да работи против антидемократичните и антисемитските прояви, уронващи престижа ни като народ, какъвто е Луковмарш. Нека всички да работим заедно в името на националния интерес! Нищо не е забравено и няма да бъде забравено!

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/750504-ivan-geshev-po-vreme-na-vtorata-svetovna-voina-balgarskiat-narod-ne-predade-svoite-evrei

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares