Инициативен комитет (ИК), начело с лидера на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов, започва от утре (24 януари) подписка за произвеждане на национален референдум за избори за Велико народно събрание, което да реши за промяна формата на управление от парламентарна на президентска република. В комитета членуват 12 души, обяви пред журналисти Ивайло Вълчев.

Сред членовете са Андрей Чорбанов и Пламен Данаилов, съобщи БТА.

Днес представители на ИК, сред които бивши депутати от ИТН, внесоха в административната сграда на парламента уведомление до председателя на Народното събрание, че от утре започват събирането на подписи за националното допитване. Въпросът е "Подкрепяте ли произвеждането на избори за Велико народно събрание, което да реши въпросите за промени във формата на държавно управление от парламентарна в президентска република", обясни Вълчев. По думите му сега е точният момент за референдума и им е отнело време да формулират въпроса, така че да отговаря на Конституцията и законовите норми, за да не бъде атакуван. Сега сме готови с организацията, от утре започва събирането на подписи, ще има пунктове в градовете, ще може и онлайн да се изтегли бланката и се надяваме на добър резултат, добави Вълчев.

Парламентарната република вече е изчерпана и трябва да вървим към промяна на системата, коментира Станислав Балабанов.

До няколко дни ИТН обещаха да дадат голяма пресконференция с участието на Слави Трифонов, на която да отговорят на всички журналистически въпроси към тях.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/749056-vtora-kampania-shte-sabira-podpisi-za-referendum-itn-poiska-prezidentska-republika

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares