81 деца от Украйна пристигнаха днес в България. Те бяха посрещнати от представители на няколко институции, местните власти и от БЧК, които им раздадоха хранителни пакети, съобщи БНР.

След кратък отдих в специално подготвените за тях палатки, момичетата и момчетата ще продължат до почивната база на Министерството на отбраната в Рибарица, където в момента пребивават други 130 украински граждани.

Някои от децата, които пристигнаха днес, са били ранени при обстрел. Най-малкото е на 5 години и половина, а най-голямото – на 16.

„В отлично здравословно състояние са, овладяно е здравословното им състояние в Украйна. Само на едно дете му е станало лошо по пътя и в момента го преглеждат“, каза Детелина Матева - директор на Дирекция „Социално подпомагане“-Русе.

Децата са с травми от военните действия в най-горещите точки в Украйна – Херсон, Славянск, Адвеевка, Харков, Запорожие, Николаев и Донецк.

„На повечето от децата и двамата родители са на фронта, има и деца кръгли сираци, отглеждани от баба или от дядо. И всички тези деца, за да бъдат изведени от зоната на конфликта, са се обърнали през външно министерство да бъдат приети, за да могат тези деца в България да получат рехабилитация, каквато им е необходима, да се успокоят и доколкото е възможно към нормален начин на живот да се върнат“, каза Марияна Тошева – председател на Държавна агенция за бежанците

Евакуацията на децата към България е организирана от Благотворителен фонд на Любомир Романков, като са подготвени всички нужни документи и разрешения.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/742851-ukrainski-deca-ot-nai-goreshtite-tochki-v-ukraina-pristignaha-u-nas

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares