Очаквах Николай Павлов да бъде номиниран за министър на енергетиката, заяви пред БНР енергийният експерт Иван Хиновски. Той подчерта, че Павлов е един от близките експерти до президента, но него това не го притеснява.

"Не може да има стерилни експерти. Важно е да съхраниш собственото си чувство на експертна независимост", каза Хиновски.

По думите му по скоро го тревожи фактът, че новият енергиен министър трябва да обхване всички проблеми в енергетиката, които не са малко. Според него обаче номинираният има силите да отговори на тях.

Николай Павлов е много опитен кадър, отбеляза още Иван Хиновски и добави, че на Павлов са му ясни и други сектори в енергетиката, освен природния газ.

"Притеснявам се, че този хиперакцент за природния газ оставя други важни отрасли встрани", изказа мнението си той и добави, че новият министър ще трябва да сложи край и на свръхинтереса към възобновяемите енергийни източници.

"Очаквам да сложи ред в бранша и да избере правилните приоритети", посочи енергийният експерт. Ние имаме собствени приоритети, които останаха встрани, каза Иван Хиновски и попита: "Какво правим с "Марица Изток"?".

Според него България трябва да се опълчи на ангажимента за спиране на ТЕЦ-овете в "Марица-изток". Николай Павлов е човекът, който би имал сили да поведе "национално опълчение" на Плана за възстановяване и устойчивост, смята Хиновски. Той определи този ангажимент като "кървава сделка". По думите му ще загубим милиарди, защото комплексът "Марица-изток" носи огромни приходи. Този ангажимент е несправедлив, категоричен е енергийният експерт.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/738893-ivan-hinovski-ochakvah-nominaciata-na-nikolai-pavlov-toi-e-blizak-na-prezidenta-radev

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares