"Продължаваме промяната" и "Демократична България" ясно заявиха своята позиция срещу връщането на хартиените бюлетини като част от изборния процес, паралелно с машинния вот. В знак на протест те няма да бъдат в пленарната зала докато не бъдат внесени предложенията за промени в Изборния кодекс, съобщи Нова телевизия.

"Няма да влизаме в коалиционни преговори с ГЕРБ, независимо с кой мандат. Те имат избор и ако решат да подкрепят промените в Изборния кодекс, значи казват на своите избиратели "ние се връщаме трайно и обратно в статуквото, там където цари задкулисието". Демократичната общност няма да разреши задкулисно вотът да бъде подменен", заяви Кирил Петков.

Андрей Гюров коментира, че заявките за връщането на парламентаризма са били задраскани като бюлетина снощи. "Защо е това бързане, кой иска да подмени вота и да запуши устата на българите в чужбина?", попита той.

От своя страна Христо Иванов бе категоричен, че връщането на хартиената бюлетина е демонстрация на сила на мнозинство на реванша. "То е готово или да управлява или да спечели нови избори. БСП не само върна възможността да се гласува с хартия, видяхме сериозна ревизия на изборния процес без никакво обсъждане и със сериозни нарушения на процедурата. Цялото заседание на Правната комисия е в нарушение на процедурата", обяви той. И допълни, че цялата заявка за диалогичност е хвърлена "под влака".

"Всички приказки за това как трябва да се обмислят предложенията в Изборния кодекс на ГЕРБ, не се случиха. Няма да позволим предложенията да се внесат тихо", каза Иванов.

От своя страна Атанас Атанасов подчерта: "Миналите избори ги купиха, тези искат да ги откраднат. Няма да го позволим!"

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/731246-atanas-atanasov-za-hartienata-koalicia-minalite-izbori-gi-kupiha-tezi-iskat-da-gi-otkradnat

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares