"Топлофикация - Перник" се обявява срещу подготвяния нов закон, насочен към изпълнение на изискванията на изискванията на Европейската комисия, съобщиха от дружеството. "Съгласно информацията, с която разполагаме, според бъдещия закон част от приходите на въглищните и газовите централи трябва да бъдат насочени към държавата, с което категорично не сме съгласни, особено в период на енергийна криза и огромна инфлация", заявяват от предприятието в разпространено становище до медиите.

Печалбата, за която говори Европа, в българския законопроект придобива вид на свръхданък оборот, което създава риск да доведе до фалит българските енергийни дружества, твърди изпълнителният директор Чавдар Стойнев. По думите му, ако законът бъде приет в първоначалния вид, трябва да закриваме всички български топлофикации, защото абонатите не могат да издържат нови финансови тежести. От пернишкото предприятие вече са изпратили официални писма до институциите, с които енергетиците изразяват притесненията си. Стойнев определи подготвяния нов закон като катастрофа за целия сектор енергетика, уточнява БТА.

„В регламента е записано, че таванът на пазарните приходи не следва да се прилага за технологии с високи пределни разходи, свързани с цената на вложеното гориво, каквито са топлоелектрическите централи на природен газ и въглища. Техните оперативни разходи биха били значително над равнището на тавана на пазарните приходи и това би застрашило нормалното поддържане на тяхната икономическа дейност. В българския проектозакон са предвидени ограничения и за двата типа централи“, каза Чавдар Стойнев. По думите му подготвяният нов закон е дискриминационен и с приемането му би се застрашила инвестиционната политика на "Топлофикация - Перник“.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/723830-toplofikacia-pernik-se-obavi-sreshtu-novia-zakon

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares