Три са големите рискове пред България, според съпредседателя на ПП Кирил Петков. В предаването „На фокус” той посочи кои са те.

„Единият е да се върнем към хартиената бюлетина и измамите. Вторият е ако има следващи избори, националистически позиции на партии като „Възраждане” да дадат още по-голям тласък на България към странни стратегии като референдуми за членството ни в ЕС.

Третият риск е тази теза за президентската република. Ако сега имахме президентска република, щяхме да имаме човек като Бойко Борисов да управлява следващите 4 години. Такава концентрация на власт и излизане от парламентарната република е огромен риск за България”, заяви Петков.

„Безпринципни коалиции от нас да не се очакват. Ще подкрепим 16-те политики, които сме заявили, който и да ги предложи в този парламент”, допълни Петков. И подчерта:

„Това, което казахме на г-н Плевнелиев, ще го кажем и на г-н Радев – ние ще участваме в разговори с всички политически сили на база тези 16 политики, няма да участваме в разговори за безпринципни коалиции. Ние сме много предвидими. Няма как да има правителство на национално съгласие и да има правителство с ГЕРБ и ДПС”, каза Петков.

Той критикува избора на Вежди Рашидов за председател на НС. „Той ще бъде там като фасада. Не можахме да стигнем до решение за човек, който наистина да изпълни тази роля”, каза Петков.

Съпредседателят на ПП видя и положителни неща в продължилото 3 дни първо заседание на НС.

„Първият ден реториката беше много изострена, на втория ден поне направихме един културен начин на диалог в парламента, тоест тезите можеха да се изговарят без директни обиди. Може би осъзнаха, че със силово говорене нищо няма да се промени”, каза Петков.

За него по-добър вариант за избора на председател на НС, би бил кандидатура на ДБ, която да се подкрепи от ПП, ГЕРБ и БСП.

„Това решение вече го взехме, добре, няма смисъл да го говорим отново и отново”, каза Петков. И изказа притеснение от взимане на поредица от грешни решения. Такова, според него, би било връщането на хартиената бюлетина.

„Ако сега се направи същата тази координирана група от петък, реши да подкрепи хартиената бюлетина, това за мен ще е безпринципност. Ако има поредица от такива решения, ние няма как да правим нещо заедно с БСП”, каза Петков.

Съпредседателят на ПП поиска да се спре да се говори за политики, а да се говори за спазени обещания.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/723873-kiril-petkov-pred-balgaria-ima-tri-golemi-riska

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares