За съжаление посланията, които чухме от международните институции във Вашингтон, бяха мрачни - за сгъстени облаци над световната икономика по отношение на няколко кризи - инфлация, разходите за живот, геополитическите турбуленции, икономическата несигурност. Това каза в студиото на "Панорама" вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

В тази среда институциите ясно дават посока, че за успокояване на инфлацията започна политика от страна на централните банки по затягане, но дадоха и ясен знак за затягане на фискалната политика, т.е. намаляване на бюджетните разходи, обясни той.

Пеканов е категоричен, че в момента фискалната консолидация трябва да запази въпреки всичко помощите за най-уязвимите и най-нуждаещите се, компенсациите за бизнеса, а има и редица механизми на европейско ниво, които да запазят публичните инвестиции именно по Плана за възстановяване и устойчивост.

В България трябва да се вземат отговорни решения, коментира той. Заяви, че енергийният проблем отчасти се успокоява на световните пазари в момента. По думите му служебното правителство е направило важни стъпки това да се случи.

"Факт е, че интерконекторът заработи. Продължава и работата по Плана за възстановяване и устойчивост. Освен това в последните два месеца са одобрени 7 оперативни програми - това са 15 млрд. лева, които ще се влеят в българската икономика", отбеляза той.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/723497-atanas-pekanov-energiiniat-problem-otchasti-se-uspokoava-u-nas-trabva-da-se-vzemat-otgovorni-reshenia

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares