Хората очакват от партиите да загърбят малко егото и всички да са малко по-скромни. Това заяви в студиото на "Панорама" бившият председател на ПЕС Сергей Станишев.

"Имайки предвид, че партията победител има 9% от имащите право на глас, моята партия за съжаление - 3,5%, това означава, че всяка една от партиите няма достатъчно доверие и то трябва да се извоюва наново, защото си играем с огъня".

По думите му в противен случай или ще се роди уродливо политическо явление, което ще е крайно популистко или хората просто ще се оттеглят, както направиха на последните избори:

"Трябва да се търси консенсус по основните политики. Сега не е 2021 г., когато започна този цикъл от избори. Сега се води война много близо до България, инфлацията е рекордна, енергийните цени са рекордни, икономиката навсякъде е пред фалити, защото европейското производство става неконкурентно", коментира Станишев.

Призова партиите да говорят само за предстоящи избори, защото има различни формули за кабинет. Според него влизаме в рисков период и заради политическата нестабилност и може да приемем еврото през 2024 г.

Сергей Станишев заяви, че БСП трябва да се събуди, защото избирателите им са излезли в стачка.

"БСП не е моя. Казвал съм, че ще положа всички усилия БСП да се възстанови. Много малко време остава, за да се обърне тренда, защото когато предлагаш на хората едно и също и те вече четири пъти ти дават знак, че така не върви, а ти казваш "не, не, всичко е наред", това е тежка диагноза".

Той определи като правилно решението на социалистите да подкрепят Вежди Рашидов за председател на НС. На въпрос дали би се кандидатирал отново за председател на партията, Станишев отговори, че засега не го обмисля.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/723500-sergei-stanishev-bsp-trabva-da-se-sabudi-zashtoto-izbiratelite-im-sa-izlezli-v-stachka

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares