Безпрецедентно е трети пореден ден парламентът да се занимава с избор на председател. Смятам, че днешният ден е критичен, тъй като това е краят на първата седмица на това Народно събрание. Това коментира пред Нова тв проф. Янаки Стоилов.

Ако и днес нещата не се получат, то човек се пита дали въобще могат да станат, както се казва в една поговорка.

Затова очаквам днес с по-голяма отговорност депутатите да намерят изход от ситуацията, посочи той.

В Конституцията не е заложен предел, но в живота времето винаги върви напред и свършва за нещо. Така че от тази гледна точка Конституцията не слага пределен ден, но това продължаване на спора само доказва неспособността на парламента да върши каквото и да е. То не случайно в Конституцията е записано, че на първото си заседание в НС депутатите избират председател и негови заместници. А ние виждаме как това първо заседание продължава вече трети ден, посочи той.

През Средновековието е имало такива случаи, когато при избора на папа са минавали месеци, а има и случай, когато са минали и повече от две години, но ние все пак се намираме в по-динамично време и парламентарния председател няма такива правомощия, които да предопределят дейността на парламента, обясни професорът.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/723266-anaki-stoilov-ako-i-dnes-neshtata-ne-se-poluchat-to-chovek-se-pita-dali-vaobshte-mogat-da-stanat

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares