„Ние сме в тежка ситуация не толкова заради избора на председател, а заради това, което Министерството на финансите представи като проект за бюджет за 2023 г. Тя ще бъде много тежка. Предвижда се 6% дефицит, 15 млрд. лева дълг, нулев икономически растеж, инфлация от над 6%. Уточнява се, че ние трябва да изтеглим дълг, но не се знае дали ще ни го отпуснат“.

Това заяви в „Тази сутрин“ народният представител ГЕРБ-СДС Тома Биков.

„Как си представяте Кирил Петков, който арестува Бойко Борисов незаконно преди пет месеца, да постигне консенсус с лидера на ГЕРБ по някаква кандидатура? По-добре Петков да се дръпне назад. Всеки трябва да направи отстъпки – и ние, и останалите. Ако някой не е готов за отстъпки, ще блокира процесът“, посочи той.

Според него решенията в 48-ото Народно събрание трябва да се взимат по нестандартен начин.

„Този парламент или няма да излъчи правителство, а президентът ще продължи да управлява, или максимална част от партиите ще съставят мнозинство, което да излъчи правителство на „националното съгласие“ или „националното спасение“, допълни Биков.

„Нито ние сме склонни да гласуваме за кандидат на ПП, нито те за кандидат на ГЕРБ. „Демократична България“ направиха две предложения – ротационен председател или най-възрастният депутат да води. Ние приехме и двата варианта, а „Продължаваме промяната“ не се съгласиха с нито един“, обясни депутатът.

Тома Биков коментира и разговор между представители на ГЕРБ-СДС, Кирил Петков и евродепутатът от БСП Петър Витанов в кулоарите на Народното събрание.

„Едва ли в коридора може да се постигнат някакви пробиви. Ние по принцип си говорим в коридора - това е нормално. Вие очаквате да се бием ли? То и до там може да се стигне. Следващата стъпка е по улиците да се бием. Това е правило в представителната демокрация – да поискаш обяснение от политическия си опонент, не знам Екатерина Захариева, Христо Гаджев, Петър Витанов и Кирил Петков“, заяви Биков.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/723278-toma-bikov-resheniata-v-ns-trabva-da-se-vzimat-po-nestandarten-nachin

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares