Изненадах се колко пенсионери не знаят как им се изчисляват пенсиите и каква е формулата. Това е важно, за да се разберат различните механизми, по които се увеличават пенсиите. Индексациите през юли, които са за всички и преизчислението, което въведохме на 1 октомври.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Искрен Арабаджиев от „Продължаваме промяната“, бивш председател на социалната комисия в предходния парламент.

Всеки пенсионер има коефициент на заместване на дохода. Това означава, че пенсионната система ни помага да задържим едно ниво на доходите, които сме имали докато сме работили. Този компонент се определя на база годините стаж и приносът му към системата или индивидуалният му коефициент. Съотношението между доходите, на които се е осигурявал даден пенсионер и осигурителния доход в страната.

Когато дойдохме на власт забелязахме, че има огромно разминаване между старите и новите пенсии.

Например, един пенсионер, пенсионирал се през 2008 г. с 35 години стаж и индивидуален коефициент 1.5. Тогава средният осигурителен доход е бил 400 лв. и този пенсионер е получил 215 лв. или 55% коефициент на заместване на дохода. 2020 г. обаче средният осигурителен доход вече е 1200 лв. Тоест средният осигурителен доход е нараснал 3 пъти, но пенсията на този човек не е 650 лв., а е 380 лв. Реално коефициентът му на заместване на дохода е спаднал.

Направихме преизчисление за всеки един пенсионер към осигурителния доход за 2021 г. Така че от 1 октомври да постигнем този коефициент на заместване, какъвто е получил той първоначално. Затова на едни пенсионери пенсията им е увеличена с 200 лв., тъй като е била изостанала, но има и такива, които нямат увеличение.

Чрез връщането на този коефициент на заместване ние даваме този доход, който пенсионната система е била обещала на пенсионера, когато се е пенсионирал. Неработещото швейцарско правило – пенсиите да се индексират само с 50% от ръста на осигурителния доход, доведе до голямото разминаване между старите и новите пенсии в рамките на няколко години.

С промяната на това правило занапред пенсиите ще се индексират като 100% от ръста на осигурителния доход. Това означава, че от 1 юли догодина планираме увеличение на пенсиите минимум с ръста на осигурителния доход или инфлацията, което по предварителни данни прави 12-15%.

На много лица действителният размер на пенсията е много нисък. Освен продължаващото увеличаване на пенсиите, съобразно ръста на икономиката, предвиждаме да се реформира и агенцията за социално подпомагане, така че лицата под прага на бедността да получат социално подпомагане, но не през пенсионната система, която е свързана с принос, а чрез данъците си да отделим средства за най-нуждаещите се.

Предвиждаме да въведем таван на газа, така че в следващите месеци, ако цената започне да се качва да имаме подкрепа и предвидимост за бизнеса.

Задължително трябва да продължим увеличаването на минималната работна заплата от 1 януари, така че да стигнем нива от 45-50% от средата работна заплата, която в момента е 1700 лв.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/721999-iskren-arabadjiev-planirame-uvelichenie-na-pensiite-s-12-15-ot-1-uli

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares