Темата за киберсигурността на България отново стана на дневен ред. Причината – хакерска атака, която опита да срине редица уеб сайтове у нас. За щастие, теч на лични данни не беше отчетен. Директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов уточни, че вече са ясни имената на руския хакер, който стои зад атаката.

Страната ни ще поиска от Русия неговата екстрадиция.

„По-скоро става въпрос за единични акции отколкото атака на държавно ниво. Смятам, че ако Русия заповяда атака с възможностите на киберармията, която има, защото тя поддържа киберармия, щяхме да го усетим доста по-болезнено”, категоричен е специалистът по киберсигурност Спас Иванов.

По думите му „ако това е официална поръчка от страна на руските власти, стигането до един извършител толкова бързо и толкова лесно на практика би било напълно невъзможно”.

„Ако предположим, че сме стигнали до правилния човек, то по всяка вероятност не е поръчка”, категоричен е Иванов. Той нарече информацията, че това е официална атака от руска страна, зад която стои един-единствен извършител, „меко казано несериозна”.

„Аз бих го приел по-скоро като предупреждение”, уточни експертът. Според него ако искаш да блокираш дейността на институции, не атакуваш пред уикенда, а в работен ден. Бяха ударени сайтовете на банки, медии, министерства и други институции, каза още Спас Иванов пред Нова тв.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/721979-ekspert-po-kibersigurnost-ako-rusia-zapovada-ataka-na-kiberarmiata-si-shtahme-da-go-usetim-po-bolezneno

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares