Установен е конкретен извършител на хакерската атака срещу сайтове на държавни институции в събота. Виновникът за тях се намира в Русия. Информацията дойде от директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Българската прокуратура пък обяви, че атаката идва от руския град Магнитогорск. Руската хакерска група KillNet пое отговорност за извършването ѝ.

В официалния си канал в „Телеграм“ KillNet обяви, че ще извърши атаки, свързани с отказ от услуги. Това обясни пред БНР Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията, чийто сайтове също бяха ударени.

„При тези атаки се използват завладени устройства, свързани с интернет. Може да става въпрос дори за перални и телевизори, които са свързани с глобалната мрежа. Извършват се милиони заяви, за да се затрудни работата на даден сайт. Тези атаки обаче са безобидни“.

Преди няколко месеца също имаше подобни атаки, напомни той.

„Вероятно българските служби са започнали разследването още тогава. Сега са разпознали същия почерк“.

Трудно е да се повярва, че в съвременна Русия такава група може да съществува без знанието на съответните служби, смята Тодор Галев.

„Трябва обаче да правим разлика от други, които са създадени от държавните служби там. KillNet са само активисти, вярващи, че войната в Украйна е справедлива“.

Хакерските атаки срещу Центъра за изследване на демокрацията започват още през 2016 година, обясни той.

„При сегашната беше посегнато и на вътрешната ни информационна инфраструктура, не само на сайтовете“.

Ако България и нейните институции са нарочени, ще има още атаки, смята експертът от ЦИД.

„Това тече от началото на войната в Украйна спрямо различни институции в целия свят“.

Проверките, направени от министерството на електронното управление в предишното правителство, показаха, че една голяма част от институциите у нас неглижират кибер защитата, напомни той.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/722003-todor-galev-ako-balgaria-i-neinite-institucii-sa-narocheni-shte-ima-oshte-hakerski-ataki

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares