Докато шофьорите разсъждават по начина „на мен това не ми се случва”, ние ще продължаваме да виждаме неразумно поведение на пътя. Това коментира в „Събуди се” експертът към ДА „Безопасност на движението по пътищата” инж. Иван Петков.

„Когато говорим за по-леките инциденти, основна причина е разсейването.

Хората най-често поглеждат телефона си. Тези няколко секунди се наслагват във времето, в реакцията и може да настъпи инцидент”, добави той.

По думите му пътищата в България са далеч от състоянието, в което трябва да бъдат. „И администрацията определено има какво да направи по въпроса. Не са една и две проверките, при които ние сме установявали недостатъци по отношение на организация и изпълнение”, добави инж. Петков.

Той коментира статистиките за пияни и дрогирани шофьори на пътя: „Хората не разсъждават, употребяват алкохол и забранени вещества и се качват зад волана. Така застрашават не само себе си, но и околните”, уточни експертът.

Скоро е приключил пилотен проект, целящ да проучи колко човека са склонни да се качат в колата, след като са употребили алкохол: „Бройката е страшна. На пътя хиляди хора биха се качили в колата, за да шофират. Това е само запитване - представете си колко не са били честни”, добави инж. Петков.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/721829-ekspert-horata-ne-razsajdavat-upotrebavat-alkohol-i-zabraneni-veshtestva-i-se-kachvat-zad-volana

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares