Обект на атаката не е Президентството, а българската държава. Това е сериозен проблем. Той е очакван. На всички ни е ясно, че ние сме част от европейското семейство и защитаваме европейските ценности. След като сме ясно позиционирани в това отношение, е нормално да има последствия. Ние ще си свършим работата да защитим българския национален интерес и този на евроатлантическите ни партньори.

Така главният прокурор Иван Гешев коментира хакерските атаки към български сайтове. Атаките са направени от руския град Магнитогорск.

Обвинител номер едно изрази сигурност, че в решаването на случая страната ни ще бъде подпомогната от евроатлантическите си партньори. “Българската прокуратура и българската държава не е сама в това”, категоричен бе Гешев. Той определи случая като изключително сериозен за българската национална сигурност”. "В това няма политика. Това е ясен криминален случай, който засяга устоите на българската държава. Политическите причини и последствия не са обект на изясняване от българската прокуратура", каза още Гешев.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обясни, че за установяването на произхода на хакерската атака се работи със специализиран софтуер. “Дали е едно лице, група или институции, ще установим в хода на нашето разследване. Надявам се да успеем да установим и конкретните лица, а не само мястото, откъдето е проведена атаката, за да дестабилизира нашата държава”, коментира Сарафов.

Това не е първата хакерска атака от Русия срещу България, каза още той.

Срокът за разследване на случая е два месеца. “Никой няма желание да не работи активно и да тупа топката”, заяви Гешев.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/721706-geshev-hakerskite-ataki-sreshtu-darjavnite-ni-institucii-idvat-ot-ruskia-grad-magnitogorsk

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares