"Демократична България" (ДБ) многократно е заявявала, че президентът Зеленски трябва да бъде поканен да направи видео обръщение пред българския парламент. Също така към България многократно са отправяни апели да предостави оръжие на Украйна. Това е причината още в първия работен ден на парламента ДБ да внесе законопроект за предоставяне на военна помощ на Украйна.

Това заяви бившият министър на правосъдието Надежда Йорданова от ДБ, която коментира провелата се в НС организационна среща във връзка с предложението на ГЕРБ президентът на Украйна Володимир Зеленски да направи видео обръщение към българските депутати на церемонията по официалното откриване на 48-ото Народно събрание.

"На днешната среща се разбрахме още на първия председателски съвет да се вземе решение за отправяне на покана към президента Зеленски да се изкаже пред българския парламент съобразно неговата програма и програмата на Народното събрание. Становището на ДБ е, че е най-добре президентът Зеленски да се изкаже след конституирането на парламента и да се обвърже с темата за предоставяне на оръжие за Украйна. Това е нашата трайна позиция още от предизборната кампания. Не разбирам защо колегите от ГЕРБ са изненадани", добави тя.

"ДБ е заявила, че няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ. Ние държим във фокуса на своите политики проблемите на българите. В първия ден на парламента ще внесем 25 законопроекта, с които да решим проблемите на гражданите. Възражението Митрофанова да бъде на тържественото заседание не е въпрос на избягване на проблемите на хората, а напротив това е въпрос на достойнство на българския народ", отговори Йорданова на критиките на президента Радев от сутринта заради решението посланикът на Русия Елеонора Митрофанова да не бъде канена на тържественото първо заседание на НС в сряда.

Не съм запозната с предложението на БСП. Когато изпратят официално писмо, парламентарната група ще вземе решение дали да участваме с тях на среща", завърши Надежда Йорданова.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/721487-nadejda-iordanova-otgovori-na-kritikite-na-rumen-radev-za-mitrofanova

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares