Регионалното правителство на Каталуния подготвя закон за разширяване на пространствата без тютюнев дим на открито. Целта е с въвеждането на повече забрани и ограничения да се намали броя на активните пушачи, съобщи БНР.

Новият закон ще обхване терасите на баровете и ресторантите, пространствата около училищата, както и автобусните спирки.

На тези места ще бъде забранено тютюнопушенето, след като в началото на лятото забраната влезе в сила и за обществените плажове в Каталуния.

По изчисления на Министерството на здравеопазването активните пушачи в региона са около 23-24 % от общото население и целта е бройката им да намалява.

За хората с годишни доходи до 18 000 евро ще бъде предвидена допълнителна финансова помощ, която да им осигури никотинови заместители, за да се откажат от цигарите. Става въпрос за близо 700 000 в региона, с ниски доходи, които ще започнат да ги получават безплатно от януари следващата година.

Лечението е на стойност около 300 евро на човек, като освен него пристрастените пушачи ще получават помощ и от специалисти от болничните центрове.

Мярката ще се одобри само от Министерството на здравеопазването, а останалите текстове, касаещи забранените зони за тютюнопушене ще се приемат от регионалното правителство, след което подлежат на гласуване в местния Парламент.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/715487-katalunia-shte-zabrani-pusheneto-na-terasi

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares